Nabucco'nun geçmesi Azerbaycan'ın lehine

Gül, Wikileaks'le ilgili, "Bu tip diplomatik dedikoduların iç politikamızı meşgul etmemesi gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bugün yaptıkları görüşmede, Wikileaks belgelerinde kendisine atfen yer alan iddiaları yalanladığını ve konudan çok üzüntü duyduğunu söylediğini bildirdi.

Gül, AGİT Zirvesi için bulunduğu Kazakistan'ın başkenti Astana'da temaslarını izleyen Türk gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Wikileaks'in açıkladığı belgelerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde gündeme geldiğini söyledi.

Aliyev'in Türkiye'nin enerji politikası ve Türk hükümetine ilişkin sözleriyle ilgili iddiaları içeren belgeleri yalanladığını belirten Gül, "Sayın Aliyev çok üzüldüğünü söyledi" dedi.

Aliyev'e atfedilen iddiaları "işin tabiatına aykırı" olarak niteleyen Gül, şunları söyledi:

"Sayın Aliyev enerji hatlarının Türkiye'den geçmesine neden karşı çıksın ki? Zaten Bakü-Tiflis-Ceyhan çalışıyor. Bu onlara yıllık ne kadar çok prim, gelir getiriyor. Nabucco hattı da Türkiye üzerinden geçerse Azerbaycan'ın enerji kaynakları iyi pazarlara ulaşmış olacak. O açıdan ben, 'üzülme, zaten biz bunlara inanmadık. Sen söylemesen bile doğru olmadığını basın toplantısında ben söylemiştim' dedim."

İfşaatların zamanlamasını anlamlı bulmadığını ifade eden Gül, sızdırılan belgelerin en önemli yanının Türkiye olmadığını belirtti. Gül, Türkiye kaynaklı önemli şeyler olduğuna, ancak Bağdat'ın da Türkiye'den takip edildiğine işaret etti.

"Dedikodular iç politikamızı meşgul etmemeli"

Gül, Wikileaks'teki bilgilerle ilgili olarak, "Bu tip diplomatik dedikoduların iç politikamızı meşgul etmemesi gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Wikileaks internet sitesinde ifşa edilen bilgilerin iç siyasette tartışılmaya başlandığının ve bundan sonra da tartışılacak gibi görüldüğünün ifade edilmesi üzerine, "ABD'li bir diplomat tutmuş, Başbakan ile ilgili 'şu kadar şeyi var' demiş. Kim inanır bilmiyorum" karşılığını verdi.

Wikileaks'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın damadının birçok kez Moskova'ya gittiğine ilişkin değerlendirmeler bulunduğunu da anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'ın damadının büyük bir enerji şirketinin başında olduğunu söyledi. Gül, Erdoğan'ın damadının Moskova'ya gitmediğini açıkladığına da dikkati çekti.

Bunların yanında bazı bakanlarla ilgili "ayıp şeyler" çıkabildiğini, muhalefetle de ilgili değerlendirmeler olduğunu belirten Gül, "Bu belgelerin, belge de demek istemiyorum, bu tip diplomatik dedikoduların iç politikamızı meşgul etmemesi gerektiği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ifşaatları iç politikada kullanmayacaklarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine de, "Doğru söylemiş" dedi.

Aday Ersin Erçin

Gül, AGİT Genel Sekreterliğine Türkiye'nin Brezilya Büyükelçisi Ersin Erçin'i aday gösterdiklerini ve önemli destek aldıklarını söyledi.

Türk gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında AGİT Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, 1999 yılında İstanbul'da düzenlenen AGİT Zirvesinden sonraki ilk zirvenin yapıldığını ifade etti. Zirvenin Kazakistan'da yapılmasının Türkiye açısından da gurur kaynağı olduğunu ifade eden Gül, zirveye katılan liderlerden Astana'daki başlıca yapıları Türklerin yaptığını duymanın da gurur verici olduğunu dile getirdi.

AGİT'in politik ve askeri konularda sorun çıkmadan çözüm yollarını bulmak, demokrasinin, hukuk standartlarının, insan haklarına saygının yayılması ve ekonomik işbirliği olmak üzere üç temel prensibi bulunduğunu belirten Gül, bu prensipler arasında politik ve askeri konuların öne çıktığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AGİT'te her zaman aktif rol oynadığını ve özellikle Avrupa'da siyasi sorunların barışçı yollardan çözülmesinde çok önemli işlevi olduğunu belirtti.

AGİT'i günümüzde ilgilendiren önemli siyasi ve güvenlik konularını, Kafkaslar, Dağlık Karabağ sorunu, Gürcistan ve Moldova'daki iç sorunlar olarak sıralayan Gül, zirveye katılan bütün liderlerin AGİT'in prensiplerine ve eylem planına bağlılıklarını ifade ettiğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir