Müzakereler İstanbul'da yapılacak

Batılı ülkelerle İran arasındaki nükleer görüşmeler büyük olasılıkla İstanbul'da yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Batılı ülkelerle İran arasındaki nükleer görüşmelerin yeniden başlaması için müzakerelerin sürdüğünü, yeni tur görüşmelerin büyük olasılıkla İstanbul'da yapılacağını ancak tarihin henüz belirlenmediğini söyledi.
Salihi, Türkiye İran Karma Ekonomik Konsey toplantısında katılmak üzere geldiği Ankara'da gazetecilerin Batılı ülkelerle İran arasında yapılması planlanan nükleer müzakerelere ilişkin sorularını yanıtladı.
"Yer ve tarih konusunda müzakereler devam ediyor" diyen Salihi, "Benim kişisel görüşüm bu müzakereleri Türkiye'de İstanbul'da yapmak, ancak görüşmeler hala devam ediyor, meslektaşım Davutoğlu, Ashton ve (İran'ın nükleer baş müzakerecisi Said) Celili ile temas halinde. Her ikisi arasında görüşmeleri yürütüyor tarih ve yeri belirlemek üzere" dedi.
Salihi, "Henüz emin değilim ama büyük olasılıkla mekan İstanbul olacak, tarih henüz belirlenmedi ama kısa süre içinde olacak" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun iki hafta önceki İran ziyareti sırasında Batılı ülkeler ve İran'ın nükleer müzakerelere yeniden başlamaya hazır oldukları konusunda mutabakat sağlandığı açıklanmıştı. Türkiye 2011 yılında da İstanbul'da P5+1 olarak bilinen Batılı ülkelerle İran arasında nükleer müzakerelere ev sahipliği yapmıştı.
Türk halkına mesajı da sorulan Salihi, "Türk halkına mesajım, iki ülke arasında çok iyi ikili ilişkiler var. Çok az iki ülke bu kadar iyi ikili ilişkilere sahiptir. Kültürel açıdan ortak yönlerimiz iki halkı birbirine yakınlaştırmada hayati önem taşıyor. Neredeyse aynı dili konuşuyoruz, İranlıların yüzde 40'ı Türkçe konuşuyor, yani bu Türkiye ile İran arasında çok büyük bir bağdır" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir