Musul bitmeden Rakka operasyonu başlayacak

ABD, Musul taarruzunun sonuçlanmasını beklemeden Rakka operasyonuna başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Suriye'de DEAŞ militanlarının kalesi konumundaki Rakka kentini ele geçirmeye yönelik askeri operasyonun Musul taarruzu ile örtüşeceğini belirterek, harekatın hızla başlayabileceğinin şu ana kadarki en güçlü sinyalini verdi.

ABD'nin kurduğu DEAŞ karşıtı koalisyonun 13 üyesiyle yaptığı toplantının ardından gazetecilere dün konuşan Carter, Rakka operasyonunun ne zaman başlayacağını açıklamadı, ancak hazırlıkların planlandığı şekilde ilerlediğini ifade etti. Carter, "Evet, (Musul ve Rakka operasyonlarında) örtüşme olacak, bu durum planımızın bir parçası ve buna hazırız" dedi.

Irak'ın 1.5 milyon nüfuslu Musul kenti ile Suriye'de daha küçük bir kent olan Rakka, DEAŞ'ın ilan ettiği halifeliğin iki merkezini oluşturuyor. DEAŞ'ın yenilgiye uğratılmasını amaçlayan ABD önderliğindeki koalisyon için kentlerin geri alınması hayati önem taşıyor.

Seyahatinde Carter'a eşlik eden üst düzey ABD'li askeri bir yetkili ise Rakka operasyonunun Musul taarruzunda bazı başarıların yakalanmasını izleyebileceğini ima etti.

Askeri yetkili, "Her şey olumlu bir trendde gidiyor ve yakın gelecekte bu girişimi başlatabiliriz. Bu 'yakın gelecek' nasıl bir zaman aralığına karşılık geliyor söyleyemem ama çok yakın" dedi.

Bugün 10. gününe giren henüz Iraklı güçlerin kente yaklaşma aşamasında bulunduğu Musul taarruzu gibi Rakka operasyonunun da kentin oldukça dışından başlaması gerekecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir