Mladiç yakalandı

Bosna savaşı sırasında Sırpların askeri komutanı, savaş suçlusu Ratko Mladiç'in yakalandığı doğrulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELGRAD/SARAYBOSNA  - Sırbistan polisinin Bosna savaşı sırasında savaş suçu işlemekle itham edilen dönemin Bosnalı Sırpların askeri komutanı Ratko Mladiç yakalandı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, düzenlediği basın toplantısında savaş suçlusu olarak aranan Ratko Mladiç'in bugün yakalandığını açıkladı.

Sırbistan resmi kaynakları, düzenlenen operasyonda Bosnalı Sırpların askeri lideri Ratko Mladiç'in yakalandığını doğruladı.

Tadiç: Barışa katkı sağlayacak

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, "Ağustos 2008'den bu yana yoğun bir şekilde aradığımız Ratko Mladiç, bugün yakalandı" dedi.

Tadiç, Cumhurbaşkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, devlet kurumlarının organize bir şekilde çalışması sonucu Mladiç'in bugün Sırbistan topraklarında yakalandığını açıkladı.

Mladiç'in yakalanmasına yönelik çalışmaların Ağustos 2008'den bu yana yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Tadiç, "Mladiç'in yakalanmasıyla tarihin bir sayfası kapandı. Bölgedeki barışa önemli katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

Tadiç, ayrıca firarda olan diğer savaş suçlusu Goran Haciç'in de (Hırvatistan'da savaş zamanındaki Sırp birliklerinin komutanı) en kısa sürede yakalanacağını vurguladı.

Sözümüzü yerine getirdik

Tadiç, Sırbistan'ın Radovan Karaciç gibi (Bosna'daki savaş zamanında Sırpların siyasi lideri Karaciç'in 22 Temmuz 2008 tarihinde yakalandıktan sonra Lahey'de yargılanması devam ediyor) Mladiç'in de yakalanacağı yönünde uluslararası topluma söz verdiğini ve bu sözün bugün yerine getirildiğini kaydetti.

AB'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un Sırbistan'a bugün yapması planlanan ziyaretine de değinen Tadiç, "Ashton ile diyalog tonumuz Mladiç'in tutuklanmadığı sıralarda da iyiydi" ifadesini kullandı.

Nerede tutulacağı belli değil

Tadiç, Mladiç'in yakalandığı yerden tutulacağı yere götürme işleminin devam ettiğini belirtti, ancak nerede tutulacağına dair ayrıntı vermedi.

Böylesi başarılı bir operasyondan dolayı gurur duyduğunu belirten Tadiç, Mladiç'in yakalanmasını ülkesi için "çok iyi bir başarı" şeklinde değerlendirdi.

AB üyeliği yolunda çok önemli

Avrupa Birliği,  Mladiç'in yakalanmasını memnuniyetle karşıladı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mladiç'in yakalanmasından memnuniyet duyulduğunu, Mladiç'in geciktirilmeden savaş suçları mahkemesine gönderilmesi gerektiğini söyledi.  Ashton, yaptığı açıklamada, "Mahkeme ile tam işbirliği Sırbistan'ın, AB üyeliği yolunda çok önemli" diye konuştu.

Sırbistan AB'ye daha yakın

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Mladiç'in yakalanmasının, Sırbistan'ı AB üyeliğine daha fazla yakınlaştırdığını kaydetti.  

Bildt, Mladiç'in yakalanmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Avrupa tarihinde trajik bir bölümü kapatmaya başlayabiliriz. Sırbistan'ın Avrupa ile ilgili beklentileri artık olduğundan daha parlak. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'i candan kutluyorum. Bunu başarmak için kararlılığını ve nasıl çok çalıştığını biliyorum" dedi.

Sırbistan 2009 yılında AB üyeliği için başvurmuştu. Avrupa Komisyonu, Sırbistan'a adaylık statüsü verip vermeme konusuna Ekim ayında karar verecek.

Adalet yerini buldu

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yayınladığı yazılı açıklamada, "Soykırım ve diğer savaş suçlarıyla suçlanmasından neredeyse 16 yıl sonra Mladiç'in tutuklanması nihayet adaletin yerini bulması için bir fırsat sunuyor" dedi.

16 yıldır aranıyordu

Alınan bilgiye göre, Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesince 16 yıldır aranan Mladiç'in yakalanmasına yönelik Sırp istihbaratının çalışmalarının ardından özel polis birlikleri, Zrenyanin kenti yakınlarında Lazarevo köyüne operasyon düzenledi. Operasyonda ''Milorad Komadiç'' sahte kimliğini kullanan Ratko Mladiç yakalandı.

Sırbistan gizli servisi BIS de Ratko Maldiç'in, beş saat önce Sırbistan'da sahte kimlikle tutuklandığını doğruladı.

Bosna'da heyecan

Bu arada, Mladiç'in yakalanması Bosna-Hersek'te heyecanla karşılandı.

Ülke genelindeki televizyonlar haberi flaş olarak verirken, Mladiç'in sorumlu tutulduğu Bosna-Hersek'teki katliamlar ile ilgili arşiv görüntülerini yayımlamaya başladı.

BM savaş suçları mahkemesi 1992-1995 yıllarındaki Bosna Savaşı sırasında soykırım suçu işlediği gerekçesiyle Ratko Mladiç'in tutuklanması emrini çıkarmıştı.

AB de Sırbistan'a Birliğe üye olabilmesi için Mladiç'i yakalama şartı koymuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir