Mısır'da olaylı gece: 24 ölü

Kahire'de Müslüman ve Hristiyanlar güvenlik güçlerine karşı beraber çatışıyor, olaylarda 24 kişi hayatını kaybederken 213 kişi de yaralandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'ın başkenti Kahire'de, Hristiyan göstericiler ile güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmalar halen devam ederken, olaylarda 24 kişinin öldüğü bildirildi.

Mısır Sağlık Bakanlığı, akşam saatlerinden itibaren başlayan çatışmalarda 24 kişinin öldüğünü, 86'sı asker olmak üzere 213 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bazı medya kuruluşları olaylarda ölen kişiler içerisinde askerlerin de bulunduğunu ileri sürerken, Mısır devlet televizyonu olaylarda en az 3 askerin öldüğünü ve ölen askerlerin vücutlarından ateşli silah mermileri çıktığını ileri sürdü. Bağımsız El Masry El Yovm Gazetesi'de gösteriler sırasında makineli tüfek mermileri taşıyan Hristiyan göstericilerin fotoğraflarını yayımladı.  Mısır televizyonları, ülkenin güneyindeki bir kilisenin yıkılmasını protesto etmek için toplanan yüzlerce göstericinin güvenlik güçlerine taş, molotof kokteyli ve şişelerle saldırdığını, çatışmalar sırasında çok sayıda aracın ateşe verildiğini ve tahrip edildiğini duyurdu. Olaylar sırasında onlarca kişinin yaralandığı, çatışmaların kentin caddelerine yayıldığı ve Tahrir Meydanı'na da sıçradığı bildirildi. Dün akşam saatlerinde Mısır'ın güneyindeki Asvan kentinde ruhsatsız bir ibadethanenin valilik tarafından yıkılmasını protesto eden 4 bin  Hristiyan Kıpti, Enformasyon Bakanlığı'nın ve Mısır Televizyonu binasının bulunduğu bölgede protesto gösterilerine başlamıştı.

Tahrir Meydanı ve çevresinde sokağa çıkma yasağı

Devlet televizyonu ERTU-1, Tahrir Meydanı ve çevresindeki caddelerde gece saat 02.00 (TSİ: 03.00) ile sabah saat 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Mısır Başbakanı İsam Şeref'in çatışmalar üzerine kabineden bazı bakanları acil toplantıya çağırdığı bildirildi.

Çatışmalar İskenderiye'ye sıçradı

Mısır'da yayımlanan bağımsız El Masry El Yovm Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, görgü tanıkları, İskenderiye kentinin Sidi Caber Caddesi'nde Kahire'deki olayları protesto eden Hristiyanlar'a suçlu gruplarının saldırdığını ileri sürdü. Gazete, Kahire'deki çatışmaların sadece Tahrir ve Abdul Manem Riyad

meydanlarından ibaret olmadığını, Ramses Meydanı'nda bulunan Kıpti Hastanesi'ne suç grupları üyesi yüzlerce kişinin saldırdığını, Kahire merkezde bulunan Hristiyan bir iş adamına ait dükkanın da saldırıya uğradığını iddia etti.

Hristiyan-Müslüman çatışması değil

Mısır devlet televizyonunun telefon ile bağlandığı Başbakan İsam Şeref, başkent Kahire'de meydana gelen çatışmaların Hristiyan-Müslüman çatışması olmadığını, ülkeyi parçalamaya yönelik bir plan olduğunu söyledi.  "Mısır'ı demokrasiye götürecek seçimlerin yapılmasını engellemeyi amaçlayan bir komplo seziyoruz" şeklinde konuşan Şeref, olayların arkasındaki gizli elleri de keseceklerini belirtti.

Müslüman ve Hristiyanlar beraber çatışıyor

Tahrir Meydanı'ndan Abdulmenem Riyad Meydanı'na kadar konuşlanan Hristiyan göstericiler, polis ve ordu birliklerine taş ve sopalarla saldırırken, "baltacı" tabir edilen suç grupları da polis ve askerin bulunduğu Enformasyon Bakanlığı önünde ellerinde satır, bıçak gibi kesici aletler ve odunlarla protestoculara saldırdı.

Bu arada, protestocuların Tahrir Meydanı'nı kontrol altında tutuyor.Hristiyan protestocuların gösterisine çok sayıda Müslüman da destek verirken, Müslüman ve Hristiyanlar güvenlik kuvvetleri ve "baltacı" adlı suç gruplarına karşı beraber çatışıyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı'nın gösterileri bastırması için bölgeye

gönderdiği polislerin, olayların yaşandığı Abdulmenem Riyad Meydanı'na

giremeden geri döndükleri, ayrıca, Mısır ordusunun çatışmaların yaşandığı

alanı zaman zaman helikopterle denetlediği de kaydedildi.

Televizyon kanallarını bastılar

Çatışmalar sırasında askeri polisin El Hurra ve TV 25 kanallarının bürolarına baskın yaptığı bildirildi. Mısır'ın yarı resmi El Ahram Gazetesi'nin haberine göre, Hristiyan

göstericiler ile askerlerin çatışmalarının yaşandığı Mass Büro bölgesinde bulunan her iki kanalın ofisleri, askeri polis tarafından basıldı. Askeri polisin baskın yaptığı dakikalarda her iki kanalın da çatışmaları canlı verdiği belirtildi. Mısır'daki bazı bağımsız medya organları ise olayı "saldırganlık" diye nitelendirdi. TV 25 ise haber bülteninde askeri polisin protestocuları arama bahanesi ile ofislerine baskın yaparak camları kırdığını iddia etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir