Merkel Putin'e sınıra asker yığmasıyla ilgili rahatsızlığını iletti

Alman Hükümet Sözcüsü Seibert, Almanya Başbakanı Merkel'in Rusya Devlet Başkanı Putin'e, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasından dolayı rahatsızlığını ilettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkel Putin'e sınıra asker yığmasıyla ilgili rahatsızlığını iletti

Alman Hükümet Sözcüsü Seibert, Almanya Başbakanı Merkel'in Rusya Devlet Başkanı Putin'e, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasından dolayı rahatsızlığını ilettiğini söyledi
 
BERLİN - Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasından dolayı rahatsızlığını ilettiğini söyledi.

Seibert, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Merkel'in dün telefonla görüştüğü Rusya Devlet Başkanı  Putin'e, Rusya'nın Kırım'ı ilhakıyla uluslararası hukukun ihlal edildiğini ve Rusya'nın görüşünün uluslararası toplum tarafından paylaşılmadığını ifade ettiğini aktardı.

"Merkel, Rusya'nın, Ukrayna sınırına asker yığmasından dolayı rahatsızlığını Putin'e iletti. Bölgeye asker yığılması gerilimin azaltılması konusunda bir çaba olarak anlaşılmaz'' diyen Seibert, Merkel’in görüşmede Moldavya'daki duruma da işaret ettiğini ve burada istikrarsızlaşma girişiminin olmaması gerektiğine işaret ettiğini kaydetti.

NATO'nun Ukrayna'daki rolü ile ilgili bir soru üzerine de Seibert, NATO'nun gelişmeleri dikkatle izlemesinin normal bir durum olduğunu belirtti.

Merkel ve Putin'in Ukrayna'ya gönderilecek Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gözlemci misyonunun kabul edilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Seibert, Merkel'in ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in birkaç günden beri çaba sarf ettiği  gözlemci göndermesinin gerilimin artmasının önlenmesi konusunda ilk adım odluğunu kaydetti.

Savunma Bakanlığı sözcüsü İngo Gerhartz da Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in ''NATO, dış sınırlarındaki müttefiklerimiz açısından bugün burada varlık göstermesi önemli'' sözlerine açıklık getirdi.

NATO'nun Baltık Hava Polisliği misyonu kapsamında Baltık ülkelerinde hava savunma görevinde bulunduğuna işaret eden Gerhartz, bunun yıllardan beri yapıldığını ve rutin bir görev olduğunu ifade ederek, bu görevin ülkelerin kendi hava sahasının korunmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.

 Mısır'daki idam kararı

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Savsan Chebli de Mısır’da 529 kişinin bir mahkeme tarafından idam cezasına çarptırılmasına ilişkin bir soruya karşılık, Almanya'nın Kahire Büyükelçiliğinin sureci dikkatli izlediğini belirterek, söz konusu kararın ilk merci tarafından verildiğini, Mısır'da verilen bu kararların çoğu zaman süreç içinde değiştirildiğini belirtti.

"Mısır'daki durumu endişeyle izliyoruz" diyen Chebli, Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'in, Mısırlı mevkidaşına Berlin ziyareti sırasında, insan hakları, basın özgürlüğü ve diğer temel haklar konularındaki endişesini açık bir şekilde dile getirdiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir