Marka avcısı, Mado'nun peşinde
Nepalli Akhil K. Chapagain, şimdiye kadar 10 Türk şirketinin 21 markasını Nepal'e götürdü.
İbrahim EKİNCİ
İŞİN İÇİNDEN
Akhil Ticaret ( Akhil Trading Concern P Ltd) , Nepal merkezli bir şirket. Patronu Akhil K. Chapagain tarafından 1982'de kurulmuş. En önemli iştigal alanı dış ticaret. Birçok ülkeden markalar getirerek pazarlamasını yapıyor. İşe İsviçre'den kol saati ithalatı ile başlamış. 1984'te elektrikli fan ithalatına başlamış. Almanya'dan evsel ve endüstriyel elektrik süpürgeleri için radyatörler, ısıtıcılar ithal etmiş. Ekibi, BM gibi. 50 ülkeden çalışanı bulunuyor. Şirket merkezi Katmandu'da. İthalatçı olduğu için Kamtandu Uluslararası Havaalanı yakınında 7 katlı deposu var. Akhil K. Chapagain'nın son yıllardaki en önemli işi Türk markalarını ülkesine taşımak. Şimdiye kadar 10 şirketin 21 markasını Nepal'e taşımış. Kamtandu'da, Nepal Fahri Konsolosu Prof. Dr. Günseli Malkoç'un aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz görüşmede, "Sarar'ı bir ay içinde getireceğiz. Gündemimde Mado da var" dedi. Böylece Akhil K. Chapagain'nın Nepal'e taşıdığı Türk markası sayısı 22'yi bulacak.
Akhil K. Chapagain'nın Türkiye ve Türk markası sevdasının başlangıcı iş toplantıları için geldiği Türkiye'de başlamış. 2012 yılında kurulan Türk - Nepal İş Konseyi'nin Türk Tarafı Başkanlığını Çiğdem Penn, Nepal tarafı eş başkanlığını Akhil K. Chapagain yapıyor. İş konseyinin kuruluşu, TOBB’un ev sahipliğinde 2011'de düzenlenen Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) 25. İş Zirvesi'nden sonra gerçekleşmiş. 22 ülkeden 3 milyon şirketi temsil eden 400'ü aşkın işadamının bir araya geldiği Zirve’de Türkiye-Nepal arası son derece sınırlı olan ticari ve ekonomik ilişkiler gündeme gelmiş, Zirve’yi takiben Türk- Nepal İş Konseyi kuruluş çalışmalarına başlanmıştı. 3-5 Ekim 2012 tarihlerinde Katmandu’da gerçekleşen 26. CACCI Konferansı vesilesi İş Konseyi muhatap kuruluşu olarak belirlenen Nepal Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FNCCI) ile Konsey Kuruluş anlaşması imzalanmıştı. Akhil K. Chapagain'nın Türk markalarıyla tanışması da bu temaslar sırasında gerçekleşmiş. Peşpeşe Türk markalarının Nepal distrübütörlüğünü almış. Nepal yasalarına göre perakende sektöründe yabancı yatırımlarda yerli ortak şartı aranıyor. Pazara girmek isteyenler Nepalli bir yatırımcıyla anlaşmak zorunda. Akhil K. Chapagain, bu nedenle önemli bir adrese dönüşmüş durumda. Kamnadu'nun en önemli alışverişmerkezlerinden birinin altında şimdi iki Süvarı mağazası var. Aynı alışveriş merkezinin orta kuşağını boydan boya İstikbal'in reklamı süslüyor. En büyük perakende BhatBhateni'nin raflarında Papia, Molfix gibi Türk markaları var.
Enerji için ortak arıyor
Akhil K. Chapagain'nın Türkiye'den marka ithalatı önünde fazla sorun yok ama Türkiye'ye ihracatta bazı sorunlar yaşadığını anlatıyor. "Türkiye'de Nepal halısı bir dönem meşhurdu, çok satılırdı. Ancak gümrükler arttı, ihracat sıfırlandı. Hintliler, kopyalayıp Nepal halısı diye satıyorlar" dedi. İş Konseyi Başkanı olarak, yatırımlarda çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Akhil K. Chapagain'nın gündeminde büyük enerji yatırımları var. Bu arada, hatırlatalım, Nepal'de hangi ekonomi yetkilisiyle konuşursanız konuşun, hidropower yatırımlarının önemine dikkat çekiyor. Akhil K. Chapagain da HES, otel ve hastane yatırımları ile ilgileniyor. Daha önce Türkiye ziyareti sırasında hastane yatırımı için 10, HES için 100 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını açıklayan Akhil K. Chapagain, bizimle görüşmesinde de Nepal'deki en önemli yatırım alanlarını enerji ( özellikle HES) ve turizm olduğunu anlattı.
Konyalı Şoray marketlerde
BhatBhateni'nin raflarında başka Türk markaları da dikkatimi çekti. Akhil K. Chapagain'nın Nepal'e taşıdıklarının dışında Eczacıbaşı Grubu'nun şirketi İpek Kağıt firmasının ürünü Selpak kağıt mendilleri raflardaydı. Konyalı merkezli Şoray Çikolata'nın ürünleri raflardaydı.