Londra'da öğrenciler sokakta

Parlamentoda milletvekilleri ülkedeki üniversite harçlarının artırılmasına ilişkin tasarıyı görüşürken, öğrenciler protesto gösterileri düzenliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'de bir yanda parlamentoda milletvekilleri ülkedeki üniversite harçlarının artırılmasına ilişkin tasarıyı görüşürken, diğer yanda binlerce öğrenci başkent Londra başta olmak üzere ülke genelindeki çeşitli şehirlerde protesto gösterileri düzenliyor.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında tartışmalı tasarı öğle saatlerinde görüşülmeye başlandı. Tasarıyla ilgili oylamanın akşamüstü sonuçlanması bekleniyor.

Ülkedeki Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti, yıllık 3,290 sterlin (yaklaşık 7 bin TL) olan yüksek öğrenim harçlarını, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline (yaklaşık 21 bin TL) kadar yükseltmeyi planlıyor. Daha kaliteli bir eğitim ve mevcut bütçe açığını gidermeye yönelik planlanan bu yeni uygulamaya, ülkedeki birçok öğrenci ve öğretim üyesi karşı çıkıyor.

İngiltere'de Brighton, Cardiff gibi şehirlerin de aralarında bulunduğu çeşitli şehirlerde öğrenciler protesto gösterileri düzenliyor. Başkent Londra'da da binlerce öğrenciler Trafalgar meydanından, parlamentonun bulunduğu meydana doğru yürüyor. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı protestoda öğrenciler, polisin parlamentonun önüne kurduğu barikatı belli noktalarda aşmaya çalışıyor. Londra'da geçen ay yapılan öğrenci protestolarında olaylar çıkmış, yaralananlar ve gözaltına alınanlar olmuştu.

İngiliz basını bugünün, "koalisyon hükümetinin sınav günü" olduğu yorumunu yapıyor. Bazı Muhafazakar Parti ve Liberal Demokrat Parti milletvekillerinin tasarıya karşı oy kullanacağı belirtiliyor. Bu kişiler arasında Liberal Demokrat Partinin genel başkan yardımcısı Simon Hughes da bulunuyor.

Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron ile Liberal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ise tasarıyı destekliyor. Cameron ve Clegg tasarının adil ve doğru olduğunu savunuyor. Seçim kampanyası döneminde üniversite harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunan Nick Clegg protestoların hedefinde bulunuyor.

Parlamentodaki tasarı görüşmesi de tartışmalı geçiyor. Muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Ed Miliband partisinin milletvekillerini tasarıya karşı oy kullanmaya çağırıyor. Liberal Demokrat Partinin gençlik kollarından bir grup da, parlamentonun içinde Liberal Demokrat Parti milletvekillerini karşı oy kullanmak için ikna etmeye çalışıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir