Libya'ya tam destek

Davutoğlu, "Türkiye bütün imkanlarıyla Abdülcelil'in, Ulusal Geçiş Konseyi'nin ve Libya'nın yanında olacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİNGAZİ - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son askeri başarılardan sonra herkesin "Libya devriminin halkın talepleri doğrultusunda hedefe ulaşacağına inandığını" söyledi.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Libya'nın tarihi bir süreçten geçtiğini belirten Davutoğlu, Türk halkının Libyalı kardeşleriyle beraber olduğunu vurgulayarak, "İnşallah önümüzdeki Ramazan Bayramı, en güzel Ramazan Bayramı olarak birlik ve beraberlik içinde kutlanır" diye konuştu.

Libya halkının ve Libya'nın dostlarının katedeceği yollar olduğunu söyleyen Davutoğlu şunları kaydetti:

"Her şeyden önce Libya halkının talepleri doğrultusunda demokratik özgür bir Libya'nın inşa edilmesi lazım. İkincisi, Libya devletinin birlik ve beraberliğinin korunması ve uluslararası toplumda hak ettiği yeri alması lazım. Libya'nın yeni özgür bayrağının bütün uluslararası kuruluşlarda dalgalanması lazım. Üçüncüsü de Libya'nın bir bütün olarak yeniden inşa edilmesi lazım. Çok zengin doğal kaynakları ile eminim bu üç hedef gerçekleştirildiğinde Libya dünyanın yükselen yıldızı, dünyanın en önemli ülkeleri arasında girecek."

"Abdülcelil'e güveniyoruz"

"Sayın Mustafa Abdülcelil'in erdemli liderliğine güveniyoruz ve onu sonuna kadar destekliyoruz" diyen Davutoğlu, Abdülcelil'in Trablus'taki gelişmelerden sonra yaptığı konuşma bir erdem dersi olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Abdülcelil'in bu konuşmasıyla Libya'nın geleceğinin ahlaki altyapısını da kurduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve başbakanın mesajlarını iletmek üzere Libya'ya geldiğini söyleyen Davutoğlu, "Bir kez daha teyiden söylüyorum, Türkiye bütün imkanlarıyla Abdülcelil'in, Ulusal Geçiş Konseyi'nin ve Libya'nın yanında olacaktır" dedi.

100 milyon dolarını nakit verdik

Libya halkının süratli maddi kaynağa ihtiyacı olduğunu anlatan Davutoğlu, bir an önce Libya'nın dondurulmuş kaynaklarının Libya halkının hizmetine verilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Bu konuda Türkiye olarak kendi yöntemlerimizi gerçekleştirdik. Tabii bu yöntemleri kullanmaya devam ederiz. Ama önemli olan bu kaynakların üzerindeki dondurumun bütünüyle kalkmasıdır Birleşmiş Milletler'de" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin UGK'ye yaptığı yardımların miktarının ve bunun ulaştırılma şeklinin sorulması üzerine, ilk Bingazi ziyaretinde 300 milyon dolarlık bir katkı yapmayı ifade ettiğini belirterek, bunun 100 milyon dolarının hibe olduğunu, 100 milyon dolarının nakit, diğer 100 milyon dolarının da proje kredisi olduğunu açıkladı.

Telekonferans görüşmesinde alandaki askeri durum ve bundan sonra atılacak siyasi adımlar ve sağlanacak yardımların konuşulduğunu da kaydeden Davutoğlu, Libya halkının kendi talepleri doğrultusunda siyasi bir değişimin sağlanması için destek verilmeye devam edilmesi kararına varıldığını belirtti.

İstanbul'daki toplantıda bütün bu konuların ele alınacağını, daha sonra da planlanan toplantıların gerçekleştirileceğini anlatan Davutoğlu, İstanbul'daki toplantıda bir ortak eylem planının çıkarılmasını umut ettiklerini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir