Libya petrolü yeniden dünya piyasasına dönüyor
Libya'nın güneyinde limanlarda 8 aydır süren "ablukanın" kaldırılmasıyla, ülkeden günlük 150 bin varile düşen petrol ihracatı yeniden hız kazanacak
ANKARA - Libya Adalet Bakanı Salih Mergani, ülkenin güney bölgesinde yaklaşık 8 aydır kapalı olan petrol ihraç edilen limanlardan ikisinin hükümet ve isyancılar arasında varılan anlaşma sonucu yeniden kullanıma açılacağını duyurdu. Şimdilik sadece el-Zuveytine ve el-Harika limanlarının açılacağı, daha büyük olan As Sadra ve Ras Lanuf limanlarındaki ablukanın kaldırılmasının ise gelecek haftalarda hükümet ile müzakereler sırasında karara bağlanacağı belirtiliyor.
İbrahim el-Cidran liderliğindeki silahlı gruplar, temmuz ayında Berka bölgesinde, federal yönetim oluşturmak için hükümete baskı yapmak amacıyla ülkenin doğusunda petrol ihraç edilen 4 limana el koymuştu. Bu nedenle geçen yılın ortalarında günlük 1,4 milyon varil olan ülkenin petrol ihracatı, 150 bin varile düştü.
Süreçle ilgili bilgi veren Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdürrezzak Muhtar, "Bu silahlı kişiler, bölgelerinin ihmal edildiğini, petrol gelirlerinden pay almadıklarını iddia ediyorlar ancak bu tamamen yanlış. Ülkede adil petrol geliri dağıtım sistemi var. Bütçeden herkes payını alıyor' diye konuştu.
"Eli silahlı çetelerin, şu an Libya polisinin, ordusunun zayıflığını manipüle ettiğini'' savunan Muhtar, hükümetin bir yandan güvenliği sağlarken, diğer yandan bu kişilerle barışçıl diyalog yoluyla meseleyi çözeceğini söyledi. Muhtar, ''Çeşitli yetkililer ve sivil toplum örgütü temsilcileri, alanlara, limanlara giderek çetelerle görüştü. Güvenlik sağlandığında bu tür olaylar sona erecek. Sorun asla özerklik vererek değil, müzakereler yoluyla çözülecek" dedi.
TPAO'nun ülkesindeki yatırımlarına da değinen Büyükelçi Muhtar, "TPAO’nun Libya’nın doğusunda açtığı kuyularda petrol buldu ancak miktar yeterli değildi, sahayı genişletmek istediler. Ülkemizdeki güvenlik durumu sebebiyle hala mümkün olmadı ama biz de TPAO’nun sahasını ve gelirlerini genişletmesinden yanayız” dedi.
Türkiye'nin yatırımları etkilenecek mi?
TPAO, Libya ile yaptığı üretim-paylaşım anlaşması gereğince ülkenin doğusunda açtığı kuyularda petrol bulmuş ancak ülke genelindeki güvenlik sıkıntısı nedeniyle üretimini durdurmuştu. Libya hükümetinden verilen taahhütlerin yerine getirilmesi bekleniyor. Dolayısıyla limanlardaki sıkıntının çözülmesinin Türkiye'nin yatırımlarını doğrudan etkilemesi öngörülmüyor.