Libananco davasında ikinci gün
Bugünkü duruşmaya, Libananco'nun Güney Kıbrıs'taki temsilcisinin de katılacağı iddia ediliyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında bugün ikinci gün duruşmalarına geçildi.
Dünya Bankası binasındaki duruşma, yerel saat ile 09.00'da başladı. Dünkü duruşma, 10 saat sürmüştü.
Duruşmalara katılan taraflar Hakan Uzan ve Enerji Bakanlığı temsilcileri ile avukatlık bürosu, duruşma öncesi bugün de gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Bugünkü duruşmada Libananco'nun Güney Kıbrıs'taki temsilcisinin de duruşmaya katılacağı iddia ediliyor.
Duruşmaların yarın sona ermesi bekleniyor.
Mahkemede, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın 'esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini' karara bağlayacak. Duruşmaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da bir heyet katılıyor.
Uzun zamandan beri Interpol tarafından aranan Hakan Uzan'ın duruşmaya katılabilmesi için, hakkında çıkarılan tutuklama kararının geçici olarak askıya alındığı öğrenildi.
Duruşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetki itirazları dinlenecek, davacı şirketin iddialarının belgelere dayanıp dayanmadığına bakılacak ve enerji şartı anlaşmasına göre davanın açılıp açılmayacağı konuları tartışılacak.
2003 yılında el konulmuştu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) başvurusu üzerine 2003 yılında, Uzan Grubuna ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu.
Bunun üzerine Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd., ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e ortak olduğunu ve söz konusu el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek, Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açmıştı.
Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülürken, Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararıyla, Uzan Grubunun, şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti.
Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de, bu gelişme üzerine Türk mahkemelerinin kararını istemişti. Uzan Grubunun muvazaalı hisse devrini tescil eden bu kararın, uluslararası tahkimde görülen Libananco davasının seyrini Türkiye lehine değiştirebileceği belirtiliyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir