Küresel piyasalar verilerle yön buluyor
Büyük ekonomilerdeki son makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması merkez bankalarından teşvik beklentilerini güçlendirirken, hisse senedi piyasalarına yönelik risk iştahının artmasına neden oluyor
İSTANBUL - Küresel piyasalar verilere bağlı olarak yön bulmaya devam ediyor.
ABD borsaları dün işsizlik maaşı başvurularının beklenenden yüksek çıkması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ılımlı açıklamalarından bulduğu destekle yükseldi.
Dow Jones endeksi yüzde 0,37 artarak 16.713,58 puan oldu. S&P 500 endeksi yüzde 0,44 değerlenerek son 2 haftanın en yüksek seviyesi olan 1.955,18 puana çıktı. Nasdaq endeksi yüzde 0,43 artışla 4.453,00 puana yükseldi.
Jeopolitik risklerin azalacağına ilişkin beklentilerin yanı sıra Avrupa'dan gelen büyüme oranlarının hayal kırıklığı yaratması Avrupa borsalarını pozitif yönde etkiledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,29 artarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,43 yükseldi.
Asya tarafında da iyimser bir hava hakim. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,6 yükselişte. Japonya'da Nikkei endeksi ise yatay seyrediyor.
Avrupa'daki zayıf büyüme Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yakın gelecekte parasal genişleme adımı atacağı beklentisini güçlendirirken avro/dolar paritesi 1,3359'la son 9 ayın en düşüğüne geriledi.
Yurt içi piyasalarda BIST 100 endeksi dün yüzde 0,06'lık sınırlı düşüşle 77.569,92 puandan kapandı. Endeks gün içinde en yüksek 78.514,77, en düşük 77.268,47 puanı gördü. işlem hacmi 3,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,25'e gerilerken, dolar/TL 2,1520 seviyesinin üzerinde hareket ediyor.
Analistler, jeopolitik gerilimin bir miktar azalması ve dün ABD'de açıklanan işsizlik başvurusu verisinin beklentilerin üzerine çıkmasıyla Borsa İstanbul'da yaşanan yükselişin kalıcı olmadığını belirtiyor. İç siyasi gelişmelerin izlendiğini kaydeden analistler, endeksin belli destek ve ve direnç seviyeleri arasında sıkıştığını yatırımcıların temkinli davrandığını kaydediyor.
Analistler 78,500 seviyesinin önemli direnç konumunda bulunduğunu, geri çekilmelerde ise 76,500 seviyesinin kuvvetli destek olarak takip edileceğini vurgularken, bugün yurt içinde mayıs dönemi işsizlik oranı, merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ağustos ayı beklenti anketi, yurt dışında ise İngiltere'de 2. çeyrek büyüme, ABD ÜFE, sanayi üretimi ve New York Fed İmalat Sanayi endeksi verilerinin BIST 100'ün yönü üzerinde etkili olacağını ifade ediyor.