Kudüs tasarısı BM Genel Kurulu'nda görüşülecek

Türkiye ve İslam ülkelerinin girişimleriyle Kudüs için başlatılan diplomatik hamle devam ediyor. ABD'nin BMGK'yi bloke etmesinin ardından Kudüs tasarısı perşembe günü BM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD yönetiminin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan karar tasarısının ABD tarafından veto edilmesinin ardından konu, BM Genel Kurulu'na taşınıyor. ABD'nin BMGK'de yalnız kalmasıyla tasarıya BM Genel Kurulu'nda güçlü destek bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık'ta duyurduğu Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının geri çekmesi çağrısı yapılan karar tasarısı, dün BMGK'nin geçici üyelerinden Mısır tarafından Konseye sunuldu ancak 15 üyeli Konseyde sadece ABD'nin vetosuyla reddedildi.
Tasarının reddedilmesi zaten bekleniyordu. Şimdi ise diplomatik girişimlerin yeni aşamasına geçiliyor ve tasarı, bu kez benzer bir içerikle BM Genel Kuruluna getiriliyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) kaynaklarına göre, Türkiye ve İİT'nin yoğun girişimleriyle oylanacak tasarının 193 üyeli BM Genel Kurulunda en fazla desteğe ulaşması hedefleniyor.
Tasarının 15 üyeli BMGK'de sadece ABD'nin karşı oyuyla 14'e 1 reddedilmiş olması, BM Genel Kurulu için olumlu hava oluşturdu. Destek veren ülke sayısının 160'ı aşabileceği düşünülüyor.

İİT ülkeleri girişimlerini hızlandırıyor

Kudüs tasarısının BM Genel Kurulundan geçmesi, İİT ülkelerinin İstanbul'da Filistin için başlattıkları hamlenin önemli uluslararası destek kazanması anlamına gelecek.

İİT Zirve Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla 13 Aralık'ta İstanbul'da bir araya gelen İİT ülkelerinin liderleri, aldıkları kararla Doğu Kudüs'ü Filistin'in işgal altındaki başkenti olarak tanımıştı.

Türkiye'nin çağrısıyla toplanan İİT üyesi ülkeler, Filistin'e destek için girişimlerini hızlandırıyor. Şimdi BM nezdindeki olumlu havanın da etkisiyle bu girişimlerin artması hedefleniyor.

İİT üyeleri, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Filistin'i tanımayan ülkelerin tanıması ve Filistin'in yeni uluslararası örgütlere üyeliğinin yanı sıra örgütlerde Filistin'in daha fazla temsilinin ve görünürlüğünün artırılması için çaba gösterecek.

Ayrıca BM'de Filistin sınırlarının 1967 öncesine göre oluşturulması için çalışacak bir komite kurulması için de çalışmalar yapılacak. İİT ülkeleri, Filistin uzlaşısının güçlendirilmesi için taraflar nezdinde yapıcı katkıları artırmak amacıyla da güç birliği yaparak girişimlerde bulunacak.

Kudüs tasarısı reddedildiKudüs tasarısı reddedildi