Körfez bankalarında uyarı sinyalleri
Son yıllarda yüksek büyüme oranlarıyla dikkat çeken Körfez bankaları 2015’te petrol fiyatlarının düşmesiyle hız kesti.
DÜNYA
İSTANBUL - Körfez ülkelerinin ekonomileri düşen petrol fiyatları ve askeri harcamaların aşırı yükselmesi sebebiyle zor günler geçirirken, bankalar da bu süreçten nasibini alıyor. KPMG’nin araştırmasına göre bölge bankalarının sermaye yeterliliği ve likiditesi düştü. Son dönemde batılı bankalar Türkiye'ye karşı daha nazlı davranırken körfez bankalarının artan ilgisi dikkat çekmişti. Bölge bankalarının likiditenin azaldığı yeni koşullarda nasıl hareket edeceği merak konusu.
Yüksek büyüme eskide kaldı
KPMG Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk konuyla ilgili şunları söyledi: “Bölgedeki bankacılık sektörünün aşırı sermaye ve likidite günlerine uzun bir yoldan gelindi. Raporumuz sektörün artık çift haneli büyüme oranlarını yakalayamayacağını ortaya koyuyor. Bankalar, mevcut ekonomik ortamın bir sonucu olarak yeni sorunlar, daha fazla düzenleyici gözetim, denetim ve sert bir rekabet içerisinde. Ancak sektör hala büyüyor fakat önceki yıllara göre daha yavaş bir hızda büyüyor.”
Cantürk, “Çoğu banka bu rekabet dolu çevreye adapte olmaya zorlanıyor. Biz bankaların daha agresif rekabet ettiklerini, hissedar beklentilerini yönetirken verimliliğe daha fazla odaklandıklarını, büyümek ve pozitif sonuçlar elde etmek için daha inovatif yollar aradıklarını gözlemliyoruz” diye konuştu.
Bankalar temkinli yaklaşıma geçti
Raporda şu bilgilere yer verildi: Fonları ve varlık için daha fazla rekabet maliyetinin artmasına neden olan marj sıkıştırma etkisine rağmen, karlılık ve varlıklar yüzde 6,8 ve basit ortalamada yüzde 6,3 oranında artarak bölge genelinde yükseldi. Devam eden yükseliş ve varlık artışı dikkatli bir planlama ve bankalar tarafından kabul edilen temkinli yaklaşımdan kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıl büyümeyi desteklemek ve özellikle sermaye yeterliliği ve likidite seviyelerini büyüme, Basel III’e sermaye ve likidite gereksinimlerini yönetmek için 2015 yılına göre düşen bu verileri değerlendirmenin önemli olacağı öngörülüyor. Raporda ayrıca sert rekabet ve maliyetler üzerinde artan baskıların bir sonucu olarak birleşme ve veya yeni yapılanmalar şeklinde oluşacak takviyelerin yakın gelecekte gerçekleşebileceği belirtiliyor.
Finansal baskıların azaltılması için çare aranıyor
Raporda sektörün mevcut finansal baskıları azaltmak için yeni yollar aradığı belirtiliyor ve şu bilgilere yer veriliyor: “Maliyet-gelir oranları ortalama yüzde 7.4 azaldı. Bankalar üzerinde ek bir baskı oluşturulmasına rağmen regülasyonları arttırmak sektör üzerinde olumlu bir etki yaratacak. Uzun vadede bu trendin devam etmesi bekleniyor. GCC ülkeleri tarafından kabul edilen Basel III regülasyonları, mali-ekonomik strese karşı sektörün dayanıklılığını artırmaya, risk yönetimini geliştirmeye ve bankaların şeff afl ığını güçlendirmeye devam edecek.”
Körfez bankaları hakkındaki analiz şöyle devam ediyor: “Net değer düşüklüğü oranının önceki yıllara göre yüzde 9.2 oranında düşmesi, bankaların kabul kredileri için daha ihtiyatlı yaklaşımını yansıtıyor. Bu eğilim, UFRS 9 ve petrol fiyatlarındaki düşüşle devam etmeyebilir. Yeni Uluslararası Finansal Raporlama Standardı kredi zararlarını yeni bir yolla hesaplatıyor. Bu da rakamlar üzerinde bir etken olarak kendini gösteriyor.”
Konsolidasyon haberleri gelmeye başladı
Körfez bankalarının yaşadığı sıkıntılara ilişkin ilk somut gelişme geçtiğimiz haftalarda National Bank of Abu Dabi ve First Gulf Bank’ın birleşme haberlerini doğrulamasıyla yaşandı. Bloomberg’ün haberine göre iki bankanın da Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi olan hükümetinin, petrol gelirlerinin azalmasıyla maliyetleri azaltma ve varlıkları yeniden yapılandırarak verimliliği artırma politikalarıyla yakın bağları bulunuyor. EFG Hermes ve Emirates analistlerine göre yaklaşık 50 yerel ve uluslararası banka yavaşlayan ekonomi, gerileyen kamu harcamaları ve petrolün gerilemesi ile varlık kalitesinin düşmesiyle zor günler geçiriyor. Goldman Sachs analisti Waleed Mohsin’in değerlendirmelerine göre ise Körfez bankaları arasında konsolidasyonun yaşanm ası bu bölgedeki bankacılık sektörü açısından olumlu olacak.