Kırım Türkleri'nin Lideri Kırımoğlu, BM'de konuştu

BM'nin Vesayet Konseyi'ndeki ''Arria Formülü'' toplantısına katılan Kırım Tatar Türkleri lideri Kırımoğlu, Kırım'daki insan hakları ve basın özgürlüğünü anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK-  Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Birleşmiş Milletler'in (BM) Vesayet Konseyi'nde (Trusteeship Conseil) Ukrayna'da alınması gerekecek tedbirler, Kırım'daki insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda BMGK üyelerine bilgi verdi.

Kırımoğlu, Kırım Yarımadası'nın temsilcisi olarak Litvanya tarafından davet edildiği BM'nin Vesayet Konseyi'nde, BMGK üyelerine, uluslararası barış ve güvenlik sorunları hakkında bilgi verilmesine imkan sağlayan gayrı resmi nitelikteki ''Arria Formülü'' toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Litvanya'nın BM Daimi Temsilcisi Rita Kazragiene'nin ev sahipliği yaptığı toplantıda söz alan Kırımoğlu, insan hakları, basın özgürlüğü ve etnik azınlıklara saygı ile Kırım ve Sivastopol'daki son duruma değindi.

Güvenlik Konseyi'nin veto yetkili 5 daimi üyesinin ülke temsilcilerinden oluşan ve 1994 yılından bu yana işlerliğini kaybetmiş bulunan BM'nin Vesayet Konseyi'ndeki BMGK üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıya Kırımoğlu dışında, Simferopol'daki Basın Enformasyon Merkezi Başkanı, Araştırmacı Gazetecilik Merkezi Başeditörü ve Küresel Araştırmacı Gazeteci Ağı üyesi Valentya Samar da katılarak, ''medyada basın özgürlüğü'' konusundaki görüşlerini dile getirdi.
Toplantıyı, Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev'le Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik de katıldı.

Kendi referandumumuzu yapacağız

Kırımoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda, işgal altındaki referandumun gerçeği yansıtmadığını, gerçekte katılımın ne kadar düşük olduğunu anlattığı belirtti.
Toplantıda, 1994 yılında nükleer silahtan vazgeçmenin koşulu olarak  ABD, İngiltere ve Rusya'nın garantör olduğunu hatırlattığını bildiren Kırımoğlu, Rusya'nın garantör olmak yerine işgal ettiğini ve vazifelerini yerine getirmediğini bu nedenle de, Ukranya toplumunda aldatılmışlık fikrinin hakim olduğunu anlattığını kaydetti. Kırımoğlu ayrıca, parlamentoda bu nedenle nükleere yeniden sahip olmanın gündeme gelebileceğinin altını çizdiğini bildirdi.

Kırım'daki referandumu kanuni saymadıklarını bildiren Kırımoğlu, ''İşgal altındaki bir toprakta nasıl referandum olabilir? Ayrıca bu referandum Ukrayna kanunlarına aykırı. Eğer referandum yapılacaksa bütün ülkenin oy vermesi lazımdı'' ifadesini kullandı.

Referanduma Kırım Tatarlarının zaten katılmadığını bildiren Kırımoğlu, 180 binlik Kırım Tatar halkından 950 kadarının katıldığını, bunların da Rusya'ya bağlanmak için oy vermediklerini söyledi. Kırımoğlu, ''Rusların söyledikleri yüzde 87 tamamen yalandır. Kırım tarihinde bu kadar katılım olmamıştır. Böyle olmadığını herkes biliyor ve katılım toplam yüzde 32,04 oldu" diye konuştu.
Kırımoğlu, Kırım'daki taleplerini AGİT, BM gibi uluslararası kuruluşlara bildirmeye başladıklarını dile getirerek, "Bu konuda gerektiği anda referandum yapacağız. Bizim referandumumuz açık olacak. Onun için de uluslararası kuruluşlardan gözlemciler istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Gelin bizim camilerimizde ibadet edin dedim

Toplantıda BMGK üyelerinin kendisini ilgiyle dinlediklerini ifade eden Kırımoğlu, "Kırım'da insan haklarının ne durumda olduğu, işgalden önceki ve şu andaki durum ile basın özgürlüğünün ne durumda bulunduğu" gibi konuları anlattığını ifade etti.

Kırımoğlu toplantıda, dini baskı olup olmadığıyla ilgili de bilgi verdiğini bildirerek, Ukrayna'da iki Ortodoks kilisesi bulunduğunu, birinin Moskova'ya, diğerinin de Kiev'e bağlı olduğunu ve işgalcilerin, geldikten sonra Kiev'e bağlı kilise binalarını aldıklarını söyledi.
Bunun üzerine, Kırım Müftülüğü ile onlara, "madem sizin binalarınızı aldılar gelin bizim camilerimiz size açık, camilerimizde ibadet edebilirsiniz'' teklifinde bulunduğunu belirten Kırımoğlu, toplantıda bu teklifinden de bahsettiğini bildirdi.
Washington ziyareti çerçevesinde, Kongre'de aralarında Cumhuriyetçi Parti Arizona senatörü John McCain'in de olduğu Amerikalı senatörlerle görüşeceğini dile getiren Kırımoğlu'nun Carnegie gibi düşünce kuruluşlarında da bir konuşma yapması bekleniyor.

Kırımoğlu'nun Türkiye memnuniyeti

Ukrayna büyükelçisinin kendilerine, Türkiye'nin BM Genel Kurul'daki konuşmasını çok beğendikleri belirttiğini aktaran Kırımoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'nın bütünlüğünün taraftarı olarak referanduma karşı olduğunu açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Kırımoğlu, "Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aradığını ve Kırım Tatarlarının akrabalarımız olduğunu ve onlara bir şey olması durumunda Türkiye'nin tepkisiz kalamayacağını bildirmiş olduğunu duyduk. Bundan çok memnun olduk'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir