Kırgızistan'da ölü sayısı artıyor
Kırgızistan'ın güneyinde çıkan olaylarda 65 kişi öldü, 700 kişi yaralandı. Başbakan Otunbayeva, Rusya'dan destek istedi.
BİŞKEK– Kırgızistan'ın güneyinde dün gece Kırgızlar ile Özbekler arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 65'e, yaralı sayısı 700'e yükseldi.
Oş eyaletinde ve Oş kentindeki çatışmalar sokağa çıkma yasağına rağmen devam ediyor.
Oş kentinin Furkat ilçesinde gece boyunca Özbeklere ait evler yakıldı ve yağmalandı. Şehirdeki tüm dükkanlar da yağmalandı.
Oş kenti havaalanına gelen yolcuların alandan ayrılmasına izin verilmezken, Oş'a tüm uluslararası uçuşlar da durduruldu.
Başkent Bişkek'te ise dün gece sakin geçti. Başkentte özel halk birlikleri ve polis devriye geziyor.
Bu arada, Özbekistan, Kırgızistan sınırını kapattı.
Çatışmalar, Oş kentinde ve Oş eyaletine bağlı ve Özbekistan'ın Andijan kentine sınırı olan Aravan, Kara-Suu ve Özgen ilçelerinde yoğunlaşıyor. Eyaletin diğer bölgelerinde durumun sakin olduğu bildiriliyor.
Olağanüstü hal ilan edildi
Kırgızistan'da geçici hükümet, Oş eyaletinde çatışmaların şiddetlenmesi üzerine 100 kilometre mesafede bulunan Calalabad'da da olağanüstü hal ilan etti.
Hükümetten yapılan açıklamada, Calalabad kentinde ve Suzak ilçesinde olağanüstü hal ilan edilmesine karar verildiği belirtildi.
Calalabad'da bugün toplanan binlerce Kırgız, Oş'a gitmek için yerel yönetimden araç talep etti.
Geçici hükümet dün gece Oş'ta Kırgızlar ile Özbekler arasında çıkan çatışmaları durdurmak için olağanüstü hal ve 18.00-06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.
Eyalette olağanüstü hale aldırmayan binlerce kişi, otomatik silahlarla güvenlik güçlerine, itfaiye ve sağlık ekiplerine ateş açmıştı.
Bu arada, sivil toplum örgütleri, Oş'taki çatışmalarda dünden beri ölenlerin sayısının yaklaşık 500, yaralananlarınkinin 2500 civarında olduğunu öne sürdü.
Resmi verilere göre ise olaylarda 65 kişi öldü, 700'den fazla kişi yaralandı.
Rusya destek çağrısını reddeti
Rusya, Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva'nın destek çağrısını reddetti.
Kremlin'den yapılan açıklamada, Kırgızistan'daki çatışmaların Kırgızistan'ın iç işi olduğu belirtilerek, Rusya'nın çözüm için müdahale etme koşullarının henüz oluşmadığı kaydedildi.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in sözcüsü Natalya Timakova, Rusya'nın Kırgızistan'a acil olarak asker göndermeyeceğini bildirerek, buna karşın Moskova'nın yaralıların tahliyesi için insani yardım teklif edeceğini söyledi.
Timakova, Medvedev'in, eski Sovyet cumhuriyetlerinin güvenlik kurumu olan Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) alınacak önlemlere karar verilmesi için toplanması talimatı verdiğini de kaydetti.
Timakova, CSTO'nun Kırgızistan'a asker gönderilmesi konusundaki muhtemel bir kararının, sadece BM düzenlemeleri kanalıyla olması gerektiğinin de altını çizdi.
Oş'a Bişkek'ten takviye polis
Kırgızistan'ın güneyinde dün patlak veren, şu ana kadar 65 kişinin öldüğü, 700'den fazla kişinin yaralandığı çatışmaları kontrol altına alabilmek için başkent Bişkek'ten Oş'a polis takviyesi yapıldı.
Bişkek'ten 4 uçakla gönderilen, İçişleri Bakanlığına bağlı güçler kente ulaştı.
Daha önce de Batken, Calalabad ve Talas kentlerinden polis takviyesi yapılmıştı.
Bu arada Oş havaalanı yakınlarında güvenlik güçleriyle maskeli kişiler arasında çatışma olduğu belirtildi.
Kentte devlet ve kamu binalarının yanı sıra konser salonu, tiyatrolar ve dört büyük alışveriş merkezinin yakıldığı bildirildi.
Polis daha sert olacak
Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov ise Oş kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin bundan sonra daha sert davranacağını söyledi.
Oş'ta halka ateş edenlerin keskin nişancılar olduğunu ifade eden Beknazarov, ayrıca plakasız otomobillerle halka silah dağıtıldığını kaydetti.
Beknazarov, iki kardeş halkı karşı karşı getiren dış güçlerin olduğuna dikkati çekerek, "Bu çatışma daha önceden planlanmış bir harekettir. Daha önce belirli kişilere silah dağıtılmış. Mevcut yönetimi devirmek için atılan bir adımdır" dedi.
800 bin Özbek asıllı Kırgızistan vatandaşı yaşıyor
Öte yandan geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Kırgızistan'ın Özbekistan ile sınırı tek taraflı olarak açtığını açıkladı.
Otunbayeva, Fergana vadisinde Özbekistan ile sınırın kadın, ihtiyar ve çocuk mülteciler için açıldığını söyledi. Otunbayeva, Özbeklerin yardım çağrıları üzerine böyle bir karar alındığını kaydetti.
5 milyon 350 bin nüfuslu Kırgızistan'ın güneyinde resmi verilere göre, yaklaşık 800 bin Özbek asıllı Kırgızistan vatandaşı yaşıyor.
Eski polis ve askerlere yarıdm çağrısı
Kırgızistan'daki geçici hükümetin yargı konulardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, ülkenin güneyindeki çatışmaları yatıştırmak için eski polislere ve askerlere destek çağrısı yaptı.
Beknazarov, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Oş eyaletinde istikrarın sağlanması için İçişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığının eski personelinden yardım istedi.
Maliye Bakanı Temir Sariyev de Oş eyaletine gıda ve erzak yardımı için başkentteki iş adamlarından ve vatandaşlardan destek istedi.
"2010 Dünya Kupası yayınını kesin"
Bin kişilik bir grup, televizyon binasını basarak, 2010 Dünya Kupası yayınını keserek, 10 dakikalık süreyle Oş kentindeki olayların sona erdirilmesi için yetkililere seslendi.
Beta Stores-1 adlı Türk alışveriş merkezinin civarında polisin silah sesleri duyulurken, Bişkek'te yaşayan Özbeklerin yerleşim birimlerine saldırı düzenlenmesinden endişe ediliyor.
Bu arada, 24KG haber ajansının, görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, Oş kentinde Furkat ilçesinde, Kırgızlar, devriye gezen zırhlı muharebe aracını alarak araçtaki askerlerin silahlarına el koyduğunu duyuruldu.