K.Irak petrolünde sorunlar çözülmedi

Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden petrol ihraç edilmesi ve çıkarılmasına ilişkin milli bir karara varamadıklarını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT  - Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) petrol ihraç edilmesi ve çıkarılmasına ilişkin milli bir karara varamadıklarını belirtti. Irak Ekonomi Reformu Enstitüsü tarafından düzenlenen "Irak Petrol Endüstrisinde son 10 Yıldaki Zorluklar ve Başarılar" sempozyumunda konuşan Şehristani, IKBY'de petrol çıkarılması ve ihracına ilişkin milli bir karara ulaşamadıklarını, Irak Petrol Bakanlığı'na, petrol şirketleri ve IKBY arasında imzalanan anlaşmalarının sunulmadığını kaydetti. 

Şehristani, "Petrol bütün Iraklıların malıdır ve ihracı konusunda yetkili tek bir taraf var o da: hükümete bağlı Petrol Pazarlama Şirketidir (SOMO). Elde edilen gelirler Irak Kalkınma Fonu'na yatırılır ve buradan yıllık bütçeye göre bütün illere dağıtılır" dedi. 

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün raporunda, Irak'ın ilk sıralarda yer aldığını ve bu durumun da IKYB ile bağlantılı olduğunu söyleyen Şehristani, "Zira petrolün kim tarafından üretilip ihraç edildiğini bilmiyoruz. Bu konunun, halkın yüksek menfaatine olacak şekilde IKBY ve Irak hükümeti arasında çözüme kavuşturulması gerekiyor" diye konuştu.  

Şehristani şöyle devam etti: 

"Petrol konusunda cesur bir karar aldık. Bu karar yabancı şirketlerin dönmesiyle ilgili. Bu adım konusunda çok sayıda kişi tarafından uyarıldık. Ancak bu konuda samimiyetle ısrarcı olduk. Yabancı şirketler tarafından petrol sektörünün geliştirilmesi suretiyle, Irak halkının çıkarlarına hizmet eden bir ekonomik model ortaya koyduk. Bu Irak'ta ilk kez şeffaflık ilkesine göre oldu. Petrolle ilgili kadrolarımız çok dar, yeniden imar faaliyetleri için de milyarlarca dolara ihtiyaç var." 

Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, petrol endüstrisini geliştirme, rafineri inşa etme ve petrolü iyi şekilde rafine etme imkanı olmadığına işaret ederek, özellikle de Bakanlar Kurulunun Kerbela'da günde 140 bin varil üretim kapasiteli rafineri inşa edilmesine onay vermesinin ardından bu sektörlerin geliştirilmesi konusunda hükümetin kararlı olduğunu belirtti. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir