Kazakistan devalüasyon yaptı
Kazakistan Merkez Bankası Tengeyi 4 yıl aradan sonra yeniden devalüe etti
ALMAATA- Kazakistan Merkez Bankası, Fed'in tahvil alımlarını azaltımının, gelişen piyasalardan fon çıkışına neden olmasıyla, artık para biriminin önceki seviyelerini korumayacağını söyleyerek devalüasyon yaptı.
Almaata'daki Kazakistan Merkez Bankası, para birimi olan tengenin, dolar karşısında her iki tarafta da yüzde 3'lük bant içinde 185 düzeyinden işlem görmesine izin vereceğini söyleyerek, dünkü kapanışı olan 155.63 seviyesinden yüzde 19 oranında devalüasyona işaret etti.
Sovyetler Birliğinin ayrılmasından iki yıl önce 1993'te tenge kullanıma girerken kur geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana yeni yılla aylık bazda en sert düşüşünü yaşanıştı. Asyanın en büyük enerji üreticisi Kazakistan daha önce Lehmanın batışı sonrasında Şubat 2009'da kurunun yüzde 21 devalüe ettiğini açıklamıştı.
Bankanın, dövize müdahale politikasını esnek hale getireceğini duyurması üzerine 1 dolar 180 tengeye çıktı. Kazakistan'da sıkı para politikası çerçevesinde 2013 yılında yüzde 4,8 büyüme kaydedildi.
Ülkede piyasaların bir anda hareketlenmesi üzerine maliyeden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bakıt Sultanaov ve Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev akşam saatlerinde ortak basın toplantısı düzenleyeceklerini duyurdu.
Daha önce tengenin, dolar karşısında 160 seviyesine gerileyeceğini öngörmüş olan Osakovskiy, Kazakistan Merkez Bankası'nın tengeyi önceki seviyesinde tutma kapasitesi olduğunu söyledi. Açıklamaya göre regülatör, 145-155 seviyesinden destekliyordu.