Kararlar hızla uygulanmalı
IMF Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi'nin borç soruna karşı alınan önlemlerin hızla uygulanmasını istiyor.
NEW YORK - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi'nin, borç krizine karşı aldığı önlemleri hızla uygulaması gerektiğini söyledi.
Lagarde, New York'ta bir toplantıda yaptığı konuşmada, Brüksel'de 21 Temmuz'da düzenlenen zirve sırasında sağlanan anlaşmanın "Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi'ne inandıklarını ve geleceğini korumak için gerekeni yapacaklarını" gösterdiğini kaydetti.
Bunun, Euro'nun güçlenmesinin gösterdiği gibi mali piyasalarda olumlu karşılandığını dile getiren Lagarde, "Ancak iniş çıkışlar yeniden kolayca ortaya çıkabilir. Bu nedenle zirvenin taahhütlerinin hızla uygulanması esastır" dedi.
ABD cesur mali önlem almalı
Christine Lagarde, ABD'li liderlere borç tavanının 2 Ağustos'tan önce artırılması konusunda anlaşması ve kamu borcu ile bütçe açığının azaltılması için ''cesur mali önlem'' almaları çağrısında bulundu.
Lagarde, New York'ta bir toplantıda yaptığı konuşmada, ''Avrupalı liderlerin gösterdiği siyasi cesareti ABD'de cesur mali önlemin izleyeceği konusunda umutluyum. Borç tavanı konusunda zamanımız azalıyor ve açıkçası bu konunun derhal çözülmesi gerekiyor. Doğrusu ABD'de ortaya çıkacak mali şok dünyanın geri kalanını etkileyebilir. Ne kadar erken olursa o kadar iyi olacak güvenilir mali düzeltme planına ihtiyaç var'' dedi.
ABD'nin ayrıca istihdamın düzelmesi konusunda risklerle karşı bulunması nedeniyle mali konsolidasyonun çok hızlı olmaması gerektiğine dikkati çeken Lagarde, işsizliğin artmasını yavaşlatacak önlemler alınması ve konut piyasasına destek verilmesi tavsiyesinde bulundu.
Japonya'yı da uyardı
Japonya'nın da acil olmasa bile yüksek seviyelerde seyreden kamu borcu sıkıntısının üzerinde gelmesi için daha fazla önlem almaya ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Lagarde, küresel ekonominin bugün kamu borcu, büyüme ve sosyal istikrarsızlık gibi üç önemli sorunla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Küresel ekonomideki toparlanmanın dengesiz olmaya devam edeceğini ve risklerin açıkça aşağı yönlü olacağını belirten Lagarde, ''Küresel ekonomideki toparlanmanın sürmesi için gelişmekte olan ülkelerde hızlı büyüme kritik öneme sahip bulunuyor'' diye konuştu.
Lagarde, ancak gelişmekte olan ülkelerden bazılarında ekonominin aşırı ısınma işaretleri vermesinin çok önemli olmaya başladığını vurguladı.
Düşük gelirli ülkelerin de sağlıklı büyüme kaydettiğini, bunda da daha iyi makroekonomik politikaların önemli rol oynadığını ifade eden Lagarde, ancak emtia fiyatlarındaki artışın bu ülkelerin birçoğunda olumsuz yansımaları olduğunu kaydetti.
Dünya Bankasının gıda fiyatlarındaki yükselişin 44 milyon kişiyi daha aşırı yoksulluğa ittiğini tahmin ettiğini, bugün Afrika Boynuzu'nda birçok ülkenin potansiyel olarak en kötü gıda güvenliği kriziyle karşı karşıya bulunduğunu, IMF'ni bu krizi aşması için düşük gelirli ülkelere yardım etmeye hazır olduğunu bildirdi.
Birçok gelişmekte olan ülkede artan emtia fiyatlarının yüksek işsizlikle ilişkili sosyal sorunları artırdığını söyleyen Lagarde, gelişmiş ülkelerde de sosyal sorunların önemli kaygı yarattığını, gençlerin özellikle iş bulma konusunda sıkıntı çektiğini, yaşlıların ise sağlık ve emeklilikle ilgili kazanımlarını koruma mücadelesi verdiğini ifade etti.