Kanada'daki eski yatılı okulda çocuk mezarları bulundu

Kanada'nın Manitoba eyaletinde yıllar önce yerli çocukların eğitim gördüğü eski bir yatılı kilise okulunun sahasında yapılan radar çalışmalarında, çocuk mezarı olduğuna inanılan yeni yerler tespit edildi. İnceleme sırasında okul sahasında 150 anomalinin tespit edildiği ve bunlardan 59'unun işaretsiz çocuk mezarı olduğuna inanıldığı belirtildi.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CBC News'un haberine göre, Yerli Halk Topluluğu tarafından yapılan açıklamada, toprak altında inceleme yapan radarın, bölgedeki eski bir yatılı okulun sahasında 150 anomali tespit ettiği ve bunlardan 59'unun işaretsiz çocuk mezarı olduğuna inanıldığı belirtildi.

Kanada'nın en kalabalık yerli halklarından Pimicikamak Cree Ulusu Başkanı David Monias, tespit edilen anomalilerden kaçının mezar olduğunun araştırılması gerektiğini kaydederek, "Bu denli yüksek sayıda hareketlilik bulunması şok edici. İnsanın aklına bölgedeki kayıp çocuklar geliyor" dedi.

İki yıl önce aynı bölgede 85 çocuk ölümü tespit edilmişti

Monias, 1912-1969'da Manitoba'nın yerli çocuklarına eğitim verdiği bilinen Aziz Joseph Yatılı Okulu yakınlarında 2 yıl önce başlatılan radar çalışmalarında, araştırmacıların okulda 85 çocuk ölümü tespit ettiğini anımsattı. Okulun 1 kilometre uzağında ise toprak altında 37 anomali tespit edildiğini aktaran Monias, soruşturmanın devamı için yardım talep ettiklerini ifade etti.

Yatılı okullarında yaşanan trajedilerin tüm boyutları ile ortaya çıkarılması için 2008'de kurulan Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu verilerine göre, Aziz Joseph'te 1943'te tüberküloz salgını yaşandı. İlki 1840'ta Katolik Kilisesi tarafından Kanada hükümeti adına açılan ve sonuncusu 1997'de kapatılan toplam 139 yatılı kilise okulu, faaliyette olduğu yıllarda 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla koparılarak alıkonulduğu yerler olarak ifade edilmişti.