Kaddafi'ye seyahat yasağı getirildi

BM Güvenlik Konseyi, Libya'daki rejimine yaptırımlar getiren karar tasarısını "oybirliğiyle" kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, Libya'da Muammer Kaddafi rejimine yönelik yaptırımlar getiren karar tasarısını "oybirliğiyle" kabul etti.

15 üyesi bulunan Güvenlik Konseyi'nin, karar tasarısını tüm üyelerinin oybirliğiyle kabul etmesi büyük önem taşıyor.

Kararda Libya rejimine yönelik silah ambargosu getiriliyor, Libya lideri Muammer Kaddafi, akrabaları ve rejimin önemli mensuplarının mal varlıkları donduruluyor, bu kişilere karşı uluslararası seyahat yasağı getiriliyor, ayrıca  ülkedeki protestoculara karşı hükümetin şiddet uygulamasının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale edilmesi isteniyor.

 

Kaddafi'nin ailesine seyahat yasağı

BM Güvenlik Konseyi'nin oybirliğiyle kabul ettiği Libya'daki Muammer Kaddafi rejimine yönelik yaptırım kararında, Kaddafi'nin ailesinden ve yakın çevresinden 16 kişiye uluslararası seyahat yasağı getiriliyor, ailesinden de 6 kişinin malvarlıkları donduruluyor.

Konsey'in bugün oybirliğiyle kabul ettiği 1970 sayılı kararda, Libya'daki olaylardan ciddi endişe duyulduğu belirtilerek, sivillere yönelik şiddet ve güç kullanılması "kınanıyor."

Libya'da "sivil halka karşı kullanılan yaygın ve sistematik saldırıların, insanlığa karşı suç teşkil edebileceği" kaydedilen kararda, bu saldırıları düzenleyenlerin yaptıklarından sorumlu tutulması gereği de vurgulanıyor. Bu kapsamda Konsey kararında, BM Ana Sözleşmesinin (Şartı) 7. Bölümünün 41. maddesi çerçecevesinde, aşağıdaki hususlarda çağrıda bulunuyor:

"-Şiddetin derhal sona ermesi ve nüfusun meşru taleplerinin yerine getirilmesi,

-Libya'dan ayrılmak isteyen tüm yabancıların tahliyesinde BM'ye üye tüm ülkelerin işbirliğinde bulunması,

-15 Şubat'tan beri Libya'da meydana gelen şiddet olaylarının Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) havale edilmesi ve UCM'nin savcısının 2 ay içerisinde Konsey'e bu konuda bilgi vermesi, ardından her 6 ayda bir gelişmelerden Konsey'i haberdar etmesi,

-Tüm üye ülkelerin Libya'ya doğrudan ya da dolaylı silah, mühimmat, askeri araç ya da yedek parçası tedariğini, satışını veya transferini durduracak önlemler alması,

-Libya'nın tüm silah ve ilgili malzemelerin ihracatını durdurması,

-BM'ye üye ülkelerin, vatandaşlarının, Libya yetkililerinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunacak faaliyetlere katılmak üzere Libya'ya seyahat etmelerinin önüne geçmeleri."

Kararın eklerinde uluslararası seyahat yasağı getirilen toplam 16 kişi arasında Muammer Kaddafi başta olmak üzere Kaddafi'nin ailesi ve yakın çevresinden kişiler bulunuyor, malvarlıkları dondurulan 6 kişi de Kaddafi, kızı Ayşe ve 4 oğlundan oluşuyor.

Kararın diğer önemli bir özelliği de Konsey'in, Sudan'ın Darfur bölgesindeki çatışmaları Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) havale etmesinin ardından tarihinde ikinci kez Libya'daki şiddet olaylarını UCM'ye taşıma kararı alması ve bu kararı ilk kez bu defa "oybirliğiyle" alması oldu.

İngiltere, Kaddafi'nin dokunulmazlığını kaldırdı

İngiltere'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi ve oğullarının diplomatik dokunulmazlığını kaldırdığı bildirildi.

Dışişleri Bakanı William Hague, BBC'ye yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin gitmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Hague, dün gece Kaddafi'nin İngiltere'deki diplomatik dokunulmazlığını kaldıran bir yönetmelik imzaladığını, bunun oğullarını, ailesini ve ev halkını da kapsadığını bildirdi.

Celil geçici hükümet başkanı seçildi

Libya'nın isyancıların kontrolü altındaki bölgelerde, geçici hükümete başkanlık etmek üzere, eski Adalet Bakanı Mustafa Ebud Celil'in atandığı bildirildi.

Bingazi Belediye meclisinin üyesi Fethi Baca, Kaddafi karşıtlarının Ebud Celil'i geçici liderlik makamına getirdiklerini söyledi. Baca, Ebud Celil'in isyancıların eline geçen doğudaki kentleri yöneten komiteler tarafından seçildiğini kaydetti.

Kurina gazetesinin internet sitesindeki haberde de dün, Muammer Kaddafi yönetiminin sivillere şiddet kullanmasını protesto için hafta başında istifa eden El Celil'in, Bingazi kentinde geçici bir hükümetin kurulmasına liderlik ettiği bildirilmişti.

ABD'de bulunan bir Libya temsilcisi de yine dün, Kaddafi karşıtlarının Celili liderliğinde alternatif bir hükümet oluşturmaya çalıştıklarını söylemişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir