Japonya'da imalatçıların güveni 7 yılın zirvesinde

Japonya'daki büyük imalatçıların güveni 2007'den bu yana en yüksek düzeyine çıksa da, bu güvenin vergi artışından ötürü kısa ömürlü olacağı tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Satış vergisini 1997'den bu yana ilk kez artırmaya hazırlanan Japonya'da imalatçıların ekonomiye duyduğu güven 2007'den bu yana en yükseğine çıktı; ancak bugün devreye girecek olan satış vergisi artışının tüketim ve güveni olumsuz etkilemesinin beklenmesinden ötürü güven artışının kısa ömürlü olacağı düşünülüyor. 

Japonya Merkez Bankası'nın açıkladığı Tankan Endeksi Mart'ta 16 puandan 17 puana çıkarak, Bloomberg anketine  katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan 19 puanın gerisinde kaldı. Öte yandan endeksin Haziran'da 8 puana gerileyerek, ekonomistlerin 13 puan beklentisinin altına düşeceği tahmin ediliyor.

Anket büyük şirketlerin bugün başlayacak mali yılda yatırımlarını yüzde 0.1 artırmayı planladıklarını gösterdi. Büyük şirketler önceki mali yılda yatırımlarını yüzde 3.9 artırmıştı. Özel sektör talebinin eksikliği, merkez bankasına, parasal genişleme desteğini artırması yönünde baskı yapabilir.

Şirketlerin iyimser olması için bir neden olmadığını söyleyen Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Shinichiro Kobayashi, "Satış vergisi artışı ekonomiyi aşağı çekecek ve ihracat küresel toparlanmanın yavaşlığından ötürü beklenenden zayıf oldu" dedi.

Kobayashi, 7-8 Nisan'da politika toplantısı düzenleyecek olan BOJ'un Haziran'dan itibaren parasal teşviğini artırabileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir