Japonya'da enflasyon şubatta sıfır oldu

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'da çekirdek enflasyon şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre değişiklik kaydetmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre değişmedi. Petrol ürünleri hariç olarak hesaplanan çekirdek enflasyonun şubat ayında yıllık bazda yüzde 0,1 artış göstermesi bekleniyordu. 

Hem enerji fiyatlarını hem de taze gıda fiyatlarını dışarıda bırakan ve çekirdek-çekirdek olarak adlandırılan tüketici fiyat endeksi ise şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 arttı. Ocak ayında artış yüzde 0,7 olmuştu. 

Mart ayında Tokyo bölgesinde ise çekirdek tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 düştü. Ekonomistler yüzde 0,2 düşüş bekliyorlardı. 

"Deflasyonu yenme yolunda değişiklik yok"

Öte yandan  Japonya Ekomnomi Bakanı Ishihara, bugün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında yaptığı değerlendirmede, çekirdek enflasyonun şubat ayında yıllık bazda değişim göstermemiş olmasına rağmen Japonya'nın deflasyonu yenme yolunda ilerleyişinde değişiklik olmadığını ifade etti.
    
Bir Japon yetkili de enerji fiyatlarındaki düşüşün etkileri dışarıda bırakıldığında fiyatlardaki yükseliş trendinde değişiklik olmadığını savundu.