İtalya'nın çöküşü, Euro'nun sonu olur

Dün Strasbourg'da düzenlenen üçlü zirvede, Sarkozy ve Merkel, İtalya Başbakanı Monti'ye açık mesaj verdi. Bu arada Rehn'e göre ciddi güçlüklerle karşı karşıya kalan İtalya, bunu aşabilecek durumda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MİLANO - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Strasbourg'da düzenlenen üçlü zirvede, İtalya Başbakanı Mario Monti'ye "İtalya'nın çöküşü, Euronun sonu olur" mesajını verdi.

İtalya Hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Sarkozy ve Merkel, İtalya'ya olan desteğini yineleyerek, ağır borç kriziyle mücadele eden İtalya'nın çöküşünün kaçınılmaz olarak Euronun sonu olacağı ve kestirilemez sonuçlarıyla birlikte Avrupa entegrasyon sürecinin durmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

İki lider ayrıca, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik ve finansal krize çözüm bulma noktasında ortak çaba konusunda İtalya'nın taahhütlerine olan inançlarını ve Monti hükümetine duydukları güveni dile getirdi.

Monti ise 2013 yılında bütçe dengesini sağlama hedefine ulaşacaklarını vurgulayarak, ekonomik büyümeyi desteklemek üzere gerekli tedbirleri hızla hayata geçireceklerini vurguladı.

Rehn: İtalya, çok ciddi güçlüklerle karşı karşıya ancak aşabilir

Avrupa Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Komiseri Olli Rehn, İtalya'nın özellikle dev boyutlara ulaşan borcu nedeniyle çok ciddi güçlüklerle karşı karşıya bulunduğunu ancak bunu aşabileceğini söyledi.

Rehn, yaptığı konuşmada, kamu maliyesinin iyileştirilmesinin yanı sıra büyümeyi desteklemek için önemli tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunu ifade etti.

Kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüksek olan İtalya gibi kırılgan ülkelerin bu borcu azaltmaktan başka alternatifleri olmadığına işaret eden Rehn, İtalya'da son aylarda kaydedilen ilerlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Olli Rehn, endişeleri yatıştırmak üzere İtalya'ya belirli bir takvimle birlikte iddialı reformlar açıklayarak vatandaşlarına ve piyasalara açık sinyal vermesi çağrısında bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir