İtalya'nın borç sorunu endişeleri artırıyor

Euro Bölgesi'de Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'den sonra İtalya'nın, borç sorunu kurbanı olacağı endişeleri artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - İtalya'nın dün 10 yıllık tahvillerinin faiz oranının yüzde 7'yi geçmesi bu ülkenin Euro Bölgesi krizinin Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'den sonra yeni kurbanı olacağı endişelerini gündeme getirdi.

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) krizde zor duruma düşen Yunanistan, İrlanda ve Portekiz için kurtarma paketleri hazırlarken, ekonomik büyüklüğü bu üç ülkenin toplamından daha fazla olan Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'ya ise ''kurtarılamayacak kadar büyük'' olarak bakılıyor.

İtalya'nın dün yüzde 7,5'e yaklaşan 10 yıllık tahvillerinin faiz oranı, Euro Bölgesi'nin 1999 yılında kurulmasından bu yana en yüksek seviye olurken, piyasa uzmanları bu seviyedeki faiz oranını uzun süre sürdürülemez bir seviye olarak değerlendiriyor. Almanya'nın 10 yıllık tahvillerinde faiz oranının yüzde 1,73 olduğu gözönüne alındığında durumun İtalya için ne kadar vahim olduğu açıkça ortaya çıkıyor.

İrlanda ve Portekiz, borçlanma seviyeleri yüzde 7'nin üzerine çıktığında piyasalardan kaynak bulmaya son vermiş, AB ve IMF'nin kurtarma paketlerine başvurmak zorunda kalmıştı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi her ne kadar AB'nin istediği ekonomik reformlar uygulandıktan sonra istifa edeceğini açıklasa bile, muhalefetin ve piyasaların tercihinin aksine geçici ya da birlik hükümetine karşı çıkması ve Şubat ayına kadar seçimleri mümkün görmemesi bir anda Euro Bölgesi'nin krizinin merkezine Yunanistan yerine İtalya'nın geçmesiyle sonuçlandı.

Berlusconi'nin seçimler için öngördüğü Şubat ayına kadarki üç aylık sürede piyasaların kargaşaya sürüklenmesinden, ayrıca Berlusconi sonrasında İtalya'yı yönetecek bir hükümetin ülkenin borcunu azaltmak, istihdam piyasasını düzeltmek, vergi kaçakçılığının üzerine gitmek ve üretimi desteklemek için gerekli reformları uygulayıp uygulayamayacağından endişe ediliyor.

Kurtarılamayacak kadar büyük

İtalya'dan önce Euro Bölgesi krizinin merkezindeki Yunanistan'ın küçük bir ekonomi olması nedeniyle bu ülkenin borçlarını ödemeyi durdurması Euro Bölgesi için tamamıyla yönetilebilir olarak görülüyordu.

Ancak bu yıl gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) 2 trilyon 245 milyar dolar olması beklenen İtalya'nın toplam borcunun 2 trilyon 684 milyar dolara (GSYH'nin yüzde 119'u) dayanması bu ülkeye ''kurtarılamayacak kadar büyük'' gözüyle bakılmasına yol açıyor.

Euro Bölgesi'ndeki krizden etkilenen ülkeleri kurtarmak için oluşturulan 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kaynaklarının bir bölümü Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'e tahsis edildiği için EFSF'nin şu anda 250 milyar euroluk bir kaynağı bulunuyor.

İtalya'nın sadece gelecek 12 ayda 326 milyar euroluk geri ödemesi bulunduğu için bu ülke için muhtemel bir kurtarma paketinin boyutu, mevcut haliyle EFSF için çok büyük görünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir