İtalya, İran için Davutoğlu'ndan ümitli

İtalya, uranyum zenginleştirme çalışmasını başlatan İran'ı Türkiye'nin ikna etmesini umuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ROMA - İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İran'ın nükleer programına hız vererek bugünden itibaren yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimine başlamasıyla yaşanan gerilime diplomatik bir çözüm bulunmasını temenni ettiğini söyledi.
Frattini, bugün parlamentodaki dışişleri komisyonuna hitaben yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran'ı ikna konusundaki arabuluculuk çalışmalarına önem verdiğini belirterek, "Umarım Türk mevkidaşım Davutoğlu, zenginleştirilmiş uranyumun Türk topraklarına nakli konusunda olumlu yanıt alabilir. Aksi takdirde, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı dışında yapılabilecek hiçbir şey kalmayacak" dedi.
Frattini, "Temennimiz sorunun diplomasiyle halledilmesidir. İran'ın bir gün açılım sergilemesi, ertesi gün içine kapanması, bir öyle bir böyle davranmaya son vermesini diliyorum. İran'ın, kendilerine sunduğumuz öneri temelinde müzakere masasına oturmanın kendileri açısından da yararlı olacağını idrak etmesini umuyorum" diye konuştu.
İran'ın nükleer programının Çin için de tehlike olduğunu ileri süren Frattini, "İran'ın sadece sivil amaçlı olmayan nükleer programı eninde sonunda Çin için de tehlike olacak. Çin bunun farkında. Çin, Kuzey Kore ve İran tarafından kuşatılmaya razı olmayacaktır" dedi.
Frattini, İran'daki İtalyan Büyükelçiliğinin yüzlerce göstericinin protestosuna maruz kaldığını, elçiliğin basılmaya çalışıldığını, elçilik önünde "Berlusconi'ye ölüm" sloganları atıldığını da belirterek, İtalya büyükelçisinin İran İslam devriminin yıl dönümü kutlamalarına katılmayacağını da açıkladı.
Frattini, Tahran'daki gösteride büyükelçiliğin basılmasının polis tarafından engellendiğini de kaydederek, "Olay hafif zararlarla atlatılmıştır" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir