İstifalar da durduramadı

Mısır'da devlet başkanının reform sözü ve kabinenin istifası öfkeli kalabalıkları sakinleştirmeye yetmedi. Çatışmalar şiddetlendi, isyan cezaevlerine de sıçradı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır devlet televizyonu, kabinenin günlerce süren protesto gösterilerinin ardından resmen istifa ettiğini duyurdu.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, gösterilerin şiddetlenmesi üzerine dün yaptığı açıklamada, hükümetin görevine son vereceğini belirtmişti.

Onlarca kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı dünkü gösterilerin ardından reform sözü veren Mübarek'in sözüne rağmen gösteriler bugün yine devam etti.

Başkent Kahire'nin ana meydanında toplanan yüzlerce gösterici, Mübarek'in istifası yönünde sloganlar atmaya başladı. Kahire'deki Tahrir meydanına gelen göstericilerin, kentte ayaklanmayı bastırmak amacıyla konuşlanan Mısır ordusuna karşın, Mübarek'in gitmesi yönünde sloganlar attığı görülüyor.

Dün Tahrir meydanına gelen ordu birliklerinin de meclisin önünde, valilik ve ana arterlerde konuşlandıkları görüldü.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mısır'da bulunan Türkler, yarından itibaren tahliye edilecek.

Mağazalar ve ATM'ler yağmalanıyor

Kahire'deki dün gece süren olaylarda halkın askerler lehinde sevinç gösterilerinde bulunmalarına rağmen, Tahrir meydanında ve opera binası yakınlarında iki askeri cip ile bir zırhlı personel taşıyıcının yakıldığı gözlendi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre ABC Bank, Arap-Afrika Bankası, çeşitli bankalara ait ATM'ler ile Kahire'nin arka semtlerindeki bir çok mağazanın şubeleri yağma edildi. Göstericilerin dün akşam yaktıkları iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi'nin binasındaki yangının hale sürdüğü gözleniyor.

Askeri birliklerin, şehir merkezinde halkla yakın diyalog içinde hareket ettikleri görülürken, kentin bazı yerlerinde, yakılan araçların yolları kapaması nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı görülüyor.

Polisin Tahrir meydanında bir araya gelen göstericilerin yakınlarında ateş açtığı bildirildi.

Bir görgü tanığı, mermilerin sekerek Tahrir meydanındaki binalara isabet ettiğini söyledi. Ancak polisin gerçek mermi kullanıp kullanmadığının bilinmediği belirtildi.

Göstericilerin, polisten kaçtığı kaydedildi.

Asker 'grupları' yasakladı

Mısır'da silahlı kuvvetler vatandaşlara gruplar halinde biraraya gelmemeleri ve sokağa çıkma yasağına uymaları çağrısında bulundu.

Silahlı kuvvetlerin çağrısını duyuran devlet televizyonu, ihlalcilere "yasal prosedür" uygulanacağını da bildirdi.

Bu arada, İskenderiye kentinde, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Görgü tanıkları, Mısır ordusunca protesto gösterilerine son vermeleri çağrısında bulunulmasına karşın İskenderiye kentinde bir araya gelen göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada, gözyaşartıcı gaz ve gerçek mermilerin kullanıldığını belirtiyor.

Askerle polis de çatıştı

Mısır'ın başkenti Kahire'de göstericilerin İçişleri Bakanlığı'nı basmak istemesi üzerine önce polis ve göstericiler, daha sonra da ordu birlikleri ve polis arasında çatışma çıktı.

Polis ve ordu birlikleri arasındaki çatışmanın göstericileri korumak isteyen ordu birliklerinin İçişleri Bakanlığı'na girmek istemesi üzerine çıktığı belirtildi.

Çok sayıda yaralı olduğu belirtilirken, TRT'nin Mısır muhabiri Amr Temmen çatışmada ölenlerin olabileceğini söyledi.

Temmen, polisle askerler arasındaki çatışmaların şiddetli bir şekilde devam ettiğini bildirdi.

El Baradei: Mübarek görevi bırakmalı

Mısır'da muhalif lider Muhammed El Baradei, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "görevini bırakması gerektiğini" söyledi.

El Baradei, Fransız France 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Değişiklik getirmeye destek vermek ve Cumhurbaşkanı Mübarek'in gitmesi gerektiğini söylemek için bugün sokağa ineceğim" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı, 2005 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi El Baradei, önceki gün Mübarek'in görevi bırakması durumunda Mısır halkı isterse geçici yönetimin başına geçmeye hazır olduğunu belirtmişti.

38 kişi öldü, sayı artabilir

Mısır'da hükümet karşıtı protesto gösterileri sırasında dün 38 kişinin öldüğü bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililer dün 38, gösterilerin başladığı salı gününden bu yana 48 kişinin öldüğünü belirtti.

Yetkililer, dün Kahire'de 12, Giza'da 1, Port Said liman kentinde 3, İskenderiye'de 8, Süveyş'te 12 ve Mansura'da 2 kişinin öldüğünü açıkladı. Son iki günde ölenlerden 10'unun polis olduğu bildirildi.

Yaklaşık 500'ü polis olmak üzere dün 2 bine yakın kişinin yaralandığı, salıdan bu yana yaralananların sayısının ise 2 bin 500 olduğu belirtildi.

Mısır'da, son iki gündür düzenlenen protesto gösterilerinde en az 62 kişinin öldüğü bildirildi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, polis ve göstericiler arasında çatışmalara sahne olan gösterilerde 2 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

 

Sina Yarımadası da karıştı

Sokak protestolarının durmadığı Mısır'da çatışmalar Sina Yarımadası'na da sıçradı.

Gazze Şeridi'nin Mısır tarafında Mısır asker ve polisleri ile bölgede yaşayan Bedeviler arasında çıkan çatışmalarda enaz 12 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

Ölenlerden çoğunun Mısır polisi olduğu belirtiliyor.

İran'dan çağrı

İran, Mısır yönetiminden halkın haklı taleplerini dikkate alması ve şiddetten kaçınması çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Mısır halkının adalet peşinde olduğunu, dini ve milli talepleri doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.

Mısır'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Mihmanperest, "Kahire yönetiminden beklenen, halkın sesine kulak vermesi, onların haklı taleplerini dikkate alması ve şiddetten kaçınmasıdır" ifadelerini kullandı.

Cezaevleri de ayağa kalktı

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir meydanında toplanan göstericilerin Mısır televizyonuna doğru yürüyüşe geçtiği bildirildi.

Göstericilerin, İçişleri Bakanlığı önünde çıkan çatışmada ölen bir göstericinin cenazesini de taşıdığı belirtildi.

Bu arada, şehir merkezinden ve Kahire Üniversitesinin bulunduğu bölgeden gökyüzüne siyah duman tabakasının yükselmesi dikkati çekti.

Öte yandan, Kahire'ye 80 kilometre uzaklıktaki Kantur el Hayriye ve diğer cezaevlerinde isyan çıktığı, bazı mahkumların yaralandığı, hatta ölenlerin olabileceği bildirildi.

Katar'ın El Cezire televizyonu, cezaevlerinde çıkan isyanda, 7 mahkumun hayatını kaybettiğini iddia etti.

İzz de istifa etti

Devlet televizyonu, ülkenin en zengin iş adamlarından ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'e yakınlığı ile bilinen İzz'in istifa ettiğini duyurdu.

İzz, protestocuların hedef aldığı isimler arasında bulunuyordu.

Öte yandan, İslam alimi Şeyh Yusuf el Kerdavi, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, görevden ayrılması çağrısında bulundu.

Mısır kökenli Katarlı Kerdavi, El Cezire televizyonunda yayımlanan konuşmasında, sadece Mübarek'in görevini bırakması durumunda Mısır'daki krizin aşılabileceğini belirtti.

Kerdavi, halkın "barışçı isyanına" devam etmesi çağrısında da bulundu.

İlk kez yardımcı atadı

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, istihbarat başkanı ve sırdaşı Ömer Süleyman'ı yardımcısı olarak atadı.

Resmi haber ajansı MENA, Süleyman'ın bu akşam cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yemin ederek göreve başladığını duyurdu.

Mübarek, 1981'de iktidara geldiğinden beri yardımcı atamamıştı. Süleyman'ın atanmasının, muhtemel bir iktidar devri planını gösterdiği ve halefi olarak gösterilen oğlu Cemal'in gözden çıkarılmış olabileceği belirtiliyor.

Atamanın aynı zamanda, Mübarek'in eylüldeki devlet başkanlığı seçimine katılmayabileceğini de gösterdiği kaydediliyor.

Süleyman, İsrail-Filistin barış süreci ve Filistinliler arasındaki ayrılıklar da dahil Mısır'ın en önemli dış politika meselelerinde önemli görevler üstlendi.

Karakola saldıranlar öldürüldü

Mısır polisinin, karakollara saldıran 17 kişiyi öldürdüğü bildirildi. Görgü tanıkları ve hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 12 kişi Biba'da, 5 kişi ise Nasır şehrinde karakola saldırı girişiminde bulunurken öldürüldü. Bölgedeki çatışmalarda onlarca kişinin de yaralandığı belirtildi.

Öte yandan, başkent Kahire'de protestocuların Mısır Vergi İdaresi merkezini ateşe verdiği, binada yangın çıktığı bildiriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir