İsrail’de erken seçim rüzgarı
Ortalama 2,5 yılda bir seçimin yapıldığı israil’de Netanyahu’nun başı çektiği çok ortaklı koalisyon hükümeti dağılmanın eşiğine geldi
KUDÜS - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile kabinede Maliye Bakanı olarak görev yapan Yair Lapid’i karşı karşıya getiren ilk olay Başbakan Netanyahu’nun geçen hafta bakanlar kurulunda 11’e karşı 6 red oyu ile geçirdiği “ulus-devlet” yasa tasarısı sırasında oldu.
Mecliste bu hafta genel kurul salonunda milletvekillerinin onayına sunulacak yasa, İsrail devletinin kimliğini, “Yahudilerin "ulus-devleti” olarak anarak, kanunların referans noktasını Yahudilik inancının temel prensiplerine göre oluşmasını öngörüyor.
Tarafları karşı karşıya getiren bu yasa, 67 sandalyeli koalisyon hükümetinde, 19 milletvekili ile Netanyahu’nun ardından en fazla koltuğa sahip Yesh Atid (Gelecek) Partisi lideri ve Maliye Bakanı Yair Lapid karşı çıkarak, yeni yasanın ülkenin demokratik yapısına sekte vuracağını ifade ederek, yasanın yeniden düzenlenerek tekrar görüşülmesi önerisiyle bakanlar kurulunda aleyhte oy kullandı.
İsrail hükümetinde ikinci büyük kavga ise 2015 bütçe taslağında bir kez daha yeniden alevlendi.
Başbakan Netanyahu, Maliye Bakanı Yair Lapid'in İsrail’de ev fiyatlarının aşırı yüksekliği nedeniyle ilk ev alacak evli çiftlere "sıfır KDV" ile ev almalarının önünü açacak yasayı 2015 bütçesinden geçirmek için yaptığı girişme önce destek vermesine rağmen, daha sonra bu desteğini geri çekti.
Mecliste Başbakan Netanyahu için basına açıklama yapan Maliye Bakanı Yair Lapid, Netanyahu'yu siyasi çıkarları uğruna hareket ederek, İsrail halkının çıkarlarına sekte vurmakla suçladı. Yair Lapid'in, dün gece Netanyahu ile yaptığı son görüşmesiyse hükumette ipleri kopma noktasına getirdi.
Netanyahu görüşme sonrası yaptığı açıklamada, açık açık seçimleri telaffuz ederek, “Bazı hükümete üye bakanların eşi benzeri görülmemiş davranış şekli sürerse seçim kaçınılmaz olacaktır” diyerek erken seçimin ilk işaretini verdi.
Netanyahu’nun seçim çıkışına henüz tepki vermeyen Lapid liderinin ise parti kurmayları ile görüştükten sonra hükumette ,“tamam mı, devam mı” sorusuna bir kaç gün içinde cevap vermesi bekleniyor. Daha önce yaptığı açıklamalarda seçimin ülke ekonomisini felç edeceğini söyleyen Lapid, muhtemel bir seçime karşı da çekinceleri olmadığı konusunda açıklamada bulunmuştu.
İsrail'deki diplomatik ve siyasi çevreler, 2015 yılında erken seçim olacağı konusunda hemfikir. Hükümetin barış sürecinde masadan kalkması nedeniyle dış dünyada İsrail'in diplomatik açıdan arka arkaya yenilgiler alarak Filistin devletinin Avrupa'da tanınmaya başlaması ve iç politikada Netanyahu'nun kamuoyu araştırmalarında güç kaybettiğini göstermesi, seçimin kaçınılmaz olduğu yönündeki yaygın kanaati destekleyen unsurlar.
Öte yandan İşçi Partisi genel başkanı ve anamuhalefet partisi lideri Izak Herzog da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında bir erken seçimin olacağına kesin olarak inandığını söyledi. Herzog, geçen hafta da Netanyahu'yu başarısızlığını kabul ederek istifa etmeye çağırmıştı.