”İsrail'in bu saldırısı cevapsız kalmayacak”

Arınç, "Bu saldırı, açık denizlerde işlenen korsanlıkla eşdeğer bir girişimdir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Başbakan Vekili Bülent Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyı değerlendirirken, "Gazze'de masum sivillerin hayatına kast eden İsrail'in bu saldırısının cevapsız kalmayacağı, Türkiye'den ve uluslararası toplumdan gereken yanıtı alacağı şüphesizdir" dedi.

Arınç, Başbakanlık Merkez Binada yaptığı açıklamada, İsrail'in açık denizde ve uluslararası hukuka aykırı şekilde gerçekleşen bu saldırısının hiçbir gerekçe ile meşru gösterilemeyeceğini dile getirdi.

Arınç, şöyle konuştu:

"İnanıyoruz ki 73 milyon Türk insanının yanı sıra bütün insanlık, dünya barışına, masumiyete ve insanlığa yapılan bu saldırıyı lanetleyecektir. Bütün vatandaşlarımızın metanetini koruyacağına, Türk Milletinin büyüklüğüne vakar ve sağduyusuna uygun şekilde hareket edeceğine gönülden inanıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti bütün kurum ve kuruluşları ile gelişmeleri yakından takip etmektedir. Olayın haber alınması üzerine Başbakanlık'ta bir kriz değerlendirme toplantısı yapılarak, olayın tüm yönleri ele alınmış ve atılacak adımlar kararlaştırılmıştır.

"Uluslararası hukukun tüm imkanlarını kullanacağız"

Arınç, Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası hukukun bütün imkanlarını kullanacağını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti uluslararası hukukun bütün imkanlarını kullanacaktır. Yaklaşık 35 aydır abluka altında olan ve İsrail tarafından ambargo uygulanarak bir temerküz kampına dönüştürülen Gazze halkına insani yardım ve bazı ilaç taşıyan 33 ülkeden 600 insanın içinde olduğu Gazze'ye özgürlük filosunda bulunan insani yardım gemileri, bugün sabah saat 04.20 sularında uluslararası sularda İsrail Hava Kuvvetleri tarafından saldırıya uğramış, ölü ve yaralıların olduğu olayda yardım gemilerine el konulmuştur."

Milli takım maçları iptal

Bu çerçevede İsrail'deki büyükelçimiz Ankara'ya çağrılmıştır. İsrail ile gündemde olan 3 tane müşterek askeri tatbikatın iptal edilmesine karar verilmiştir. Bugün İsrail'de U-18 Genç Milli takımımız bulunuyordu. 2 maç yapmak üzere İsrail'e gitmişlerdi. Bu maçlar iptal edilmiş ve Türkiye'ye dönmek üzereler.

Şu anda Venezuella'da bulunan Dışişleri Bakanımız, BM Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya davet etmiştir. Bununla birlikte Türkiye İKÖ, Arap Birliği, AB ve ilgili tüm kuruluşlarla gereken temasları kurmakta, uluslararası kuruluşlar göreve davet edilmektedir. Ayrıca Dışişleri Bakanımız ve Savunma Bakanımız İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile bir telefon görüşmesi yaparak, tepkimizi, hassasiyetlerimizi ve kararlılığımızı ortaya koymuştur. Öncelikle insani yardım konvoyunun ve konvoyda bulunun vatandaşlarımızın güvenlik ve selametlerinin sağlanması, yaralıların süratle tedavilerinin sağlanması için gerekenler yapılmaktadır."

"Türk vatandaşları bir an önce serbest bırakılsın"

Gemilerdeki gönüllülerin, acilen ve güvenlik içinde ülkelerine gönderilmesi gerektiğini belirten Arınç, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının biran evvel iadesini ve el konulan gemilerin serbest bırakılmasını istiyor ve bekliyoruz" dedi.

Arınç, şöyle devam etti:

"Ayrıca tüm yaralıların tedavilerinin de Türkiye'ye getirilerek yapılması için gereken girişimlerde bulunulmuş ve ülkemizde tüm tedbirler alınmıştır.

Olayın yaşandığı saatlerden bu yana saldırıyı perdeleyen ve uluslararası toplumun bilgi almasını engelleyen İsrail'in dünya kamuoyunu doğru bilgilendirmesi ve uluslararası işbirliğinden kaçınmaması gerekmektedir. İsrail'in bu aşamada sergileyeceği tavır da bütün dünya kamuoyunca ibretle izlenmektedir.

Evvelce Gazze'de masum sivillerin hayatına kast eden İsrail'in bu saldırısının cevapsız kalmayacağı, Türkiye'den ve uluslararası toplumdan gereken yanıtı alacağı şüphesizdir.

Konvoyda vatandaşları bulunan ilgili ülkelerle temas ve eşgüdüm içinde bundan sonra atılacak adımlar özenle müzakere edilecektir. Bir kez daha ifade ediyoruz; İsrail Gazze'ye yönelik insanlık dışı ambargoyu derhal kaldırmalı ve Filistin halkına gönderilen insani yardımların yerine ulaştırılmasına engel olmamalıdır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. Masum insanların ölüm ve yaralanmalarına yol açan silahlı saldırı hakkında gerekli soruşturmanın yapılması ve sorumluların cezalandırılması için her türlü girişimde bulunulacaktır.

Bu insanlık ve hukuk dışı saldırı kesinlikle bir karşılık bulmalıdır. Bu karşılık da hukuki bir cezai noktada olmalıdır. Saldırıyı gerçekleştirenler ve yönlendirenler kesinlikle sorumluluktan kurtulamamalıdır."

"İsrail'in bu saldırısını lanetliyoruz"

Arınç, İsrail'in Gazze'ye giden gemilere düzenlediği operasyonla ilgili olarak "Türk milleti adına ve hükümetimiz adına şiddetle lanetliyoruz" dedi.

Arınç, Başbakanlık Merkez binada düzenlediği basın toplantısında İsrail'in yardım gemilerine yönelik operasyon ve İskenderun'daki terör saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail'le gündemde olan 3 müşterek askeri tatbikatın iptal edilmesine karar verildiğini bildiren Arınç, Başbakan Erdoğan'ın, gelişmeler nedeniyle yurtdışı programını yarıda keserek, yarın öğle saatlerinde Türkiye'de olmasının beklendiğini ifade etti.

"Bu saldırı korsanlıkla eşdeğerdir"

Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik yaptığı saldırı için "Bu açık denizlerde işlenen korsanlıkla eşdeğer bir girişimdir. Bunu kesinlikle söyleyebiliriz" dedi.

Türkiye'den askeri bir geminin saldırı bölgesine gönderilmesinin gündemde olup olmadığı sorusuna Arınç, ellerinde planlar bulunduğunu, yardım gemilerinin İsrail'in karasularına doğru hareket etmediğinin çok açık olduğunu söyledi. Ellerindeki bilgilere göre, gemilerin, İsrail'e 77 mil açıkta bulunduğunu anlatan Arınç, "Dolayısıyla İsrail'in bu saldırısı  kendi karasularının ihlali olarak anlaşılmamalıdır. Bizim tespitlerimize göre Mavi Marmara gemisinde 600'e yakın yolcu bulunmaktadır. Bunların 350-400'e yakını Türk uyrukludur" diye konuştu.

Gemilerde İngiliz, Kuveyt, Belçika, Endonezya, Avustralya, İspanya, Belçika, Moritanya, Malezya, Endonezya, İsrail, Ürdün, Fas, İsveç, Almanya, Kanada, Lübnan, Cezayir, Yeni Zelanda ve Pakistan gibi ülkelerin vatandaşlarının bulunduğunu ifade eden Arınç, Gazze'ye sivil ve malzeme taşıyan bu hareketin hiçbir askeri yönünün bulunmadığı belirterek, şunları söyledi:

"Bu açık denizlerde işlenen korsanlıkla eşdeğer bir girişimdir. Bunu kesinlikle söyleyebiliriz. Bizim askeri bir gemi gönderme düşüncemiz ve şu anda fiiliyata dökülmüş böyle bir girişimimiz mevcut değildir. Ancak Genelkurmay yetkililerimizle de toplandığımızı ifade etmiştim. Türkiye, önce diplomatik alanda İsrail'in bu tavrını şiddetle kınayan ve yaralılar için biran önce uluslararası hukukun gereğinin yapılmasını arzu eden çabalarını sürdürecektir. Bunun yanında diğer sivil ve askeri girişimler gelişen duruma göre sanıyorum ki gerçekleşebilecektir."

Arınç, bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Başbakan'ın, ilgililere talimatlar verdiğini, gelişmelerle ilgili bilgi aldığını anlatan Arınç, gelişmeleri hem sivil hem askeri bürokrasinin takip ettiğini aktardı. Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü belirten Bakan Arınç, Erdoğan'ın Şili Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşmeden hemen sonra Türkiye'ye dönmek üzere yola çıkacağını bildirdi. Arınç, "Programlarını yarıda kestiler ve Türkiye'ye dönme kararı aldılar" şeklinde konuştu.

"Gereken kararları alacağız"

"Açıklamasında dile getirdiği şartların yerine getirilmemesi durumunda ne olacağının" sorulması üzerine de Arınç, "Şartların yerine gelmesi, taleplerimizin takip edilmesi bir devlet olarak Türkiye'nin ciddiyetini gösterir. Öncelikle bu çalışmaları yapacağız. Gelişen durum içinde de gerekli kararları alacağız" dedi.

Başbakan Vekili Arınç, İsrail ile yapılan ekonomik ve askeri ilişkilerin dondurulmasının söz konusu olup olmadığı sorusuna, "Şu aşamada söz konusu değil" yanıtını verdi.

İsrail'in, yaptığı operasyon ile "bir karartma uyguladığının görüldüğünü" ifade eden gazetecinin sorusunu yanıtlarken de Arınç, İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını, bunun yanında Türk Büyükelçinin de İsrail Dışişlerine giderek bilgi istediğini anlattı.

Tüm dünyanın bu olayı takip ettiğini anlatan Arınç, saldırının İsrail tarafından "perdelendiğini" söyledi. Uluslararası hukuka aykırı perdeleme yapıldığını anlatan Arınç, "Ehud Barak'ın 10 civarında ölü ve yaralı olduğunu söylediğini biliyoruz. Kaçı ölü, kaçı yaralı, milliyetleri nedir? Bu konuda bilgi verilmiyor" diye konuştu.

Alınan bilgilere göre, bu konuda Türkiye Dışişlerine İsrail Dışileri Bakanlığı'nın "ciddi bir işbirliği yapılacağını" ifade ettiğini dile getiren Arınç, şunları söyledi:

"Yaralı ve ölenler konusunda, milliyet ve isimlerinin tespiti yapıldıktan sonra bilgi verileceğini söylediler. Ayın zamanda gemide yaralı durumda bulunan veya bu olaydan etkilenmiş olduğu söylenen kişiler konusunda da henüz incelemelerini tamamlamadıklarını ifade etmişler. İsrail tarafına göre, 4 tane de onlardan güvenlik görevlisi yaralanmış. Dışişleri Bakanlığımızın ve büyükelçiliğimizin haber alma konusunda ciddi bir çaba içinde olduğunu söyleyebilirim. Ama şu anda şu kadar ölü şu kadar yaralı var, bunların da isimleri şudur' deme imkanımız yok."

Bu konularda ilginizi çekebilir