İsrail'de ilk IŞİD'li militan avı!

İsrail ilk kez kendi topraklarında bir İslamcı hücreyi yakaladığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail, kendi topraklarında örgütlenen ve yedi Arap asıllı İsrail vatandaşının oluşturduğu ilk İslam Devleti hücresini yakaladığını açıkladı.

Adalet bakanlığı sözcüsünün dün yaptığı açıklamaya göre bu kişiler, İsrail devletine saldırı planlamak ve Suriye'deki İslam Devleti militan örgütü ile iletişim içinde olmakla suçlanacaklar.

İçlerinden biri avukat olan sanıklar yasadışı grup üyeliği, terörizme destek ve yabancı ajanlarla irtibat suçlamalarını reddettiler.

İsrail'in nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Arap azınlık, şiddet olaylarına fazla karışmasa da, devletin katı uygulamalarından rahatsız. İsrail güvenlik yetkilileri ise  bu grup arasında aşırı İslamcı öğretilerin yerleşmesi ihtimalinden kaygılanıyor.

İsrailli Araplar ve Filistinlilerden düzinelerce gönüllü, Suriye ve Irak'taki isyancı gruplara katılmıştı.

İsrail'in Shin Bet adlı iç istihbarat servisi, Batı Şeria'da İslam Devleti'ne bağlı bir hücreyi ortaya çıkarttığını 4 Ocak'ta açıkladı.

Shin Bet'in yazılı açıklamasına göre, Kasım ve Aralık aylarında tutuklanan, yaşları 22 ile 40 arasında değişen yedi İsrailli Arap, sorgularında radikal İslami eğitimden geçtiklerini ve saldırlar öncesi silah ve finansman hazırlıkları yaptıklarını söylediler.

Yedi sanıktan üçünün avukatı olan Ahmed Massalha, müvekkillerinin İsrail için bir tehlike oluşturmadığını savundu.

Massalha İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu kişilerin bütün niyeti, Esad rejimi gibi rejimleri bertaraf ederek Arap ülkelerinde Müslüman hilafetini yeniden kurmaktı" dedi.

İsrail içişleri bakanlığı da, Suriye'de İslam Devleti saflarında çarpışırken yararlanarak Türkiye'de tedavi gören ve sonra İsrail'e dönen bir Arap'ın vatandaşlığının elinden alınmasının düşünüldüğünü açıkladı.