İsrail-Filistin gerilimi yine tırmanıyor

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında dokuz Filistinli öldü. Filistinli militanların Aşkelon'u hedef alan roket saldırısında ise bir İsrailli'nin öldüğü açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İsrail ile Filistin arasında dünden bu yana devam eden çatışmalarda roket saldırılarında yaralanan bir İsrailli gece hayatını kaybederken, İsrail'in saldırılarında ölen Gazzelilerin sayısı 9'a ulaştı.

Gazze Şeridi'nde ölenlerin İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Tugayları mensupları olduğu bildirildi. Karşılıklı saldırılarda İsrail'in güneyinde 4 kişi yaralanırken, Gazze'de de biri çocuk 5 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

İslami Cihad'ın askeri kanadı, roket saldırılarının sorumluluğunu üstlendi. Kudüs Tugayları'ndan yapılan açıklamada, başta Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki Kerem Şalom geçiş noktası olmak üzere, Aşkelon ve Aşdod gibi kentlerle bölgedeki diğer yerleşimlere saldırılar düzenlendiği kaydedildi ve atılan roketlerin saatleri ve cinsleriyle de ilgi bilgi verildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail ordusunun roket atanlara karşı cevabı gerekirse çok daha sert olacak" derken, İsrailli yetkililer, Cumartesi gününden bu yana İsrail'in güneyine toplam 38 roket fırlatıldığını, bu saldırılar sonucu bir kişinin öldüğünü, dört kişinin de yaralandığını duyurdu.

Mısır'ın ateşkes çabaları başarısız

İsrail ve Filistin basınına göre Mısırlı yetkililer, dün karşılıklı yoğunlaşan roket saldırılarının ardından, Gazze Şeridi'ndeki grupları roket saldırılarını durdurmaları için iknaya çalıştı. Mısırlı yetkililerin saat 06.00'dan itibaren yürürlüğe girmek üzere bir anlaşma yapmaya çalıştığı, ancak "roket saldırılarını düzenleyen gruplar" arasında bir uzlaşmaya varılamadığı belirtildi.

İslami Cihad'ın yanı sıra Gazze Şeridi'nden roket saldırıları düzenlediklerini ilan eden gruplar arasında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi askeri kanadı ile El Fetih'in El Aksa Şehitleri Tugayı da bulunuyor.

İsrail ordu radyosuna göre İsrail'in güneyindeki kentlerde üniversiteler de dahil olmak üzere, okullarda eğitime ara verildi. Eğitimin durduğu üniversiteler arasında Ber Şeva'daki Ben Gurion Üniversitesinin yanı sıra Sderot'taki Sapir ve Aşkelon'daki akademiler de bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir