İsrail, 10 ülkenin büyükelçisi çağırdı
İsrail Başbakanı Netanyahu, BMGK'da Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin çekimser oy kullanan 10 ülkenin büyükelçisini toplantıya çağırdı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, işgal altındaki topraklarda yerleşimler kurma politikasına son vermesini isteyen kararının ardından, kararı destekleyen 10 ülkenin büyükelçisini dün Kudüs'e çağırarak tepkisini bildirdi.
Başbakan Benjamin Netanyahu da haftalık kabine toplantısında veto yetkisini kullanmayan ABD'yi, kararın kabulü için Filistinlilerle işbirliği yapmakla suçladı. ABD ise bu suçlamayı reddetti.
ABD'nin uzun yıllardır yaptığı gibi, İsrail'e diplomatik koruma sağlayan veto hakkını bu kez çekimser kalarak kullanmaması, kararın kabulüne yol açtı.
Netanyahu kabine toplantısında, "İstihbaratımıza göre Obama yönetiminin kararı teşvik ettiğini, desteklediğini, metinde koordinasyonu sağladığını ve kabulü için ısrar ettiğini biliyoruz" dedi.
Karara olumlu oy veren ve İsrail'de büyükelçiliği olan 14 ülkeden 10'unun büyükelçilerinin, Noel bayramına rastlayan Pazar günü dışişleri bakanlığına çağrılması çok olağandışı bir davranış olarak nitelendi.
İsrail'de Pazar iş günü, ancak büyükelçiliklerin çoğu Pazar günleri kapalı.
Netanyahu, "Onlarca yıldır Amerikan yönetimleri ve İsrail hükümetleri yerleşimler hakkında ayrı görüşte oldular; ancak bu konunun çözüm yerinin Güvenlik Konseyi olmadığı konusunda anlaşmaya varmıştık" dedi.
İsrail 1967 İsrail savaşında ele geçirdiği Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'te sürekli olarak yerleşimler kuruyor. Bu bölgeler, Filistinlilerin üzerinde bağımsız bir devlet kurmak istediği topraklar.
Pek çok ülke, yerleşim kurulmasını yasa dışı ve barış için bir engel olarak görüyor. Ancak İsrail, Batı Şeria ve Kudüs konusunda dinsel ve tarihi gerekçelerin yanı sıra güvenlik nedenleri de öne sürerek bu topraklar üzerindeki denetiminden vazgeçmiyor.