İspanya'nın eski kralına jet hızıyla yasal koruma
İspanya'da tahtını bırakan ve dokunulmazlığı kalkan eski Kral Juan Carlos'un hakkında yapılabilecek olası suç duyurularına karşı korunması için çok hızlı bir şekilde hazırlanan yasal düzenlemenin 3 haftada yürürlüğe girmesi öngörülüyor
MADRİD - İspanya'da demokrasi tarihinin ilk Kralı olan ve tahtı oğlu Felipe'ye bırakan 76 yaşındaki Juan Carlos'a karşı açılmak istenecek olası davaların önüne geçebilmek için İspanyol hükümeti harekete geçti.
Tahtı terk ettiğini 2 Haziran'da açıklayan ve 18 Haziran'da resmen İspanya devlet başkanı olmayı bırakan Juan Carlos'un otomatik olarak kalkan dokunulmazlığından sonra kendisine yeni bir yasal koruma hazırlanıyor.
Çok hızlı bir şekilde yargı yetkisiyle ilgili düzenleme öngören tasarı hazırlayan iktidardaki Halk Partisi (PP), bugün Meclis Adalet Komisyonu'nda yapılan görüşmede tasarıyı geçirerek, meclise gönderdi.
Komisyonda yapılan oylamada sadece PP "evet" derken, ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Katalonya Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) çekimser, komünist görüşlü Birleşik Sol'un (IU) başını çektiği Çoğulcu Sol grubu ile Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ile Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) "hayır" oyu kullandı.
Bask'taki ayrılıkçı siyasi partilerden Amaiur, protesto etmek için oylamaya katılmayı reddederken, tasarı PP'nin sahip olduğu çoğunlukla kabul edildi. Bundan sonraki aşamada meclis ve daha sonrasında senatoda görüşülecek tasarının kabul edilip, kısa sürede yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Yasal düzenlemeyle eski Kral Juan Carlos ve eşi Sofia hakkında İspanyol mahkemelerine suç duyurusunda bulunma olasılığı ortadan kalkarken, yasal sürecin sadece Yüksek Mahkeme aracılığıyla yürütülmesine olanak veriliyor. Yasal düzenlemenin 10 Temmuz'a kadar resmen yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
PP sözcüsü Jose Miguel Castillo, "Yaklaşık 40 yıl boyunca demokrasiyi teşvik eden ve barış içinde birlikte yaşam için çalışan monarşiye karşı tüm İspanyolların ödenemeyecek borçları olduğunu" savunarak, Juan Carlos'a yasal koruma verecek tasarının gerekli olduğunu öne sürdü.
PSOE milletvekili Meritxell Batet ise tasarının, meclisteki siyasi partiler arasında hiçbir uzlaşma aranmadan ve ciddi bir tartışma yapılmadan hazırlandığı için çekimser oy kullandıklarını söyledi.
Bu arada İspanya'da monarşi karşıtları da vakit kaybetmezken, eski Kral Juan Carlos hakkında hemen dava açma talebinde bulunmuştu. Juan Carlos'un tahtı bıraktığını açıkladığı 2 Haziran tarihinde, Soberania adlı siyasi parti, 23 Şubat 1981 tarihinde başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişiminde "sivil entrika" yaptığı iddiasıyla Juan Carlos hakkında dava açılması talebinde bulunmuştu. Ulusal Mahkeme'nin bugün toplanarak, Juan Carlos hakkındaki bu başvuruyu reddetmesi bekleniyor.