İspanya'da izinsiz gösterilere rekor para cezası

İçişleri Bakanlığı'nın vatandaş güvenliğiyle ilgili hazırladığı yeni yasa tasarısında meclis önünde izinsiz gösteri yapmaya 600 bin euroya kadar para cezası öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD - İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle sayıları katlanan gösterilere karşı yasal önlemler almaya çalışan hükümet, özellikle izinsiz gösterileri önleyebilmek için yüksek para cezaları getirmeyi planlıyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan vatandaş güvenliği yasa tasarısında, polise hakarete 30 bin euro, meclis önünde izinsiz gösteriye de 600 bin euroya kadar ceza öngörülmesi dikkat çekti.  

Tasarıya göre, güvenlik görevlilerinin görüntülerini kaydedip yayınlamak, nükleer santral, havaalanı, yüksek mahkemeler veya özerk yönetim hükümet binaları önü gibi yerlerde izinsiz ya da habersiz gösteri düzenlemek, gösteriler sırasında polisin oluşturduğu güvenlik koridorunu aşmak gibi eylemlere de 30 bin eurodan 600 bin euroya kadar para cezası verilebilecek.

İspanya'da krizin etkisiyle oluşan halk hareketi ''Öfkeliler'', şimdiye kadar 2-3 kez ''meclisi kuşatma'' adı altında yasa dışı gösteriler düzenlemiş ve İspanyol polisi, meclis çevresindeki tüm yolları kapatarak, şiddet yanlısı grupların meclise yaklaşmasını önlemişti.

Şiddet eylemlerine de para cezası

Bu arada yasa tasarısında, gösterilerle bağlantılı küçük çaplı bazı şiddet eylemlerine de 30 bin euroya kadar para cezası getirilmesi öngörülüyor.  

Buna göre, Madrid'de temizlik işçilerinin geçen haftaki grevinde görülen, işçilerin bilerek çöp bidonlarını devirmesi ve çevreyi daha da pisletmesi, lastik yakarak veya barikat kurarak ulaşımı engellenmesi, gösterilerde polise karşı hakaret, tehdit gibi eylemlere de bin eurodan 30 bin euroya kadar para cezası getirilebilecek. İspanya'da gençler arasında çok yaygın olan süpermarketten içki alıp sokak partileri organize ederek eğlenmek de bu kapsamda değerlendirilecek.

İspanya'da ekonomik kriz nedeniyle yapılan kesintileri ve işten çıkarmaları protesto etmek için her gün gösteriler düzenleniyor. Resmi rakamlara göre, 2012'de bir önceki yıla oranla 9 bin artışla 42 bin 200 gösteri organize edildi.

İspanya'da polemiklere yol açan bazı maddeleriyle tanınan ve 1992 yılında çıkarılan Vatandaşlık Güvenliği Yasası'nda ilk defa değişiklik öngören yeni tasarı da tartışmalara yol açacak gözüküyor. Yasa tasarısının cuma günü meclise gönderilmesi bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir