İspanya'da 'ortama moral turu '

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, "şüpheleri kaldırmak" için İspanyol milletvekilleri ile görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


MADRİD - Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, ekonomik krizle mücadele eden İspanya'ya gelerek, "şüpheleri kaldırmak" için milletvekilleri ile görüştü.

Avrupa Birliği'nde avronun patronu olarak bilinen Draghi, AB'den kurtarma yardımı alacağı iddialarının sürekli gündemde olduğu İspanya'ya gelerek, başkent Madrid'deki İspanyol Meclisi'nde milletvekilleri ile bir araya geldi. İspanyol Meclisi'nin davetlisi olarak gelen Draghi, meclisteki farklı komisyonların üyelerinin bulunduğu 100 kadar milletvekiline hitap etti.

Draghi, daha sonra İspanya Meclis Başkanı Jesus Posada ile düzenlediği basın toplantısında, "İspanya'da yapılan ve tüm çabaları bilmek ve dinlemek için buraya geldim. İspanyol halkının, işlerini kaybetmek gibi kötü bir zamandan geçtiğini çok net bir şekilde biliyoruz. Ulusal parlamentolar, Avrupa kurumlarıdır ve ortak çıkarlarımızı hepimizin bilmesi önemlidir" dedi. İspanya'nın iyi yolda gittiğini savunan Draghi, Avro Bölgesi ülkeleri içinde ekonomik büyümeyi tekrardan yakalayacak en iyi sistemin İspanya'da olduğunu öne sürdü.

İspanyol hükümetinin, ekonomik krizle mücadele kapsamında şu ana kadar uyguladığı kemer sıkma politikalarını öven Draghi, "Bankacılık hususunda ve iş reformunda piyasaları rahatlatan çok şeyler yapıldı ama halen yapılması gereken çok şey var. İyi işaretler geliyor ama yapılan kesintilerin olumlu etkisinin kişisel hayatta gözle görülebilirliği henüz yok. Tüm vatandaşların yararına olan reformların etkilerini görmek zaman alıyor" görüşünü savundu.

AB içinde rekabet ve iş konularında hiçbir ülkenin üzerine düşen görevi henüz tam yapamadığını kaydeden AMB Başkanı, "Katedilmesi gereken çok zor bir yol var" diye konuştu. İspanyol Hükümetinin reformlarla ilgili atacağı yeni adımların takvimini bilmek istediğini söyleyen Draghi, "Orta vadede, harcamalarda kesintilerin yapıldığı, kemer sıkma politikalarının belirlendiği bir maliye planına sahip olmak önemli. Finans piyasalarına açılımını sabit tutmak isteyen tüm ülkeler için bu temel bir unsur" açıklamasında bulundu.

Katalan Yeşiller, Draghi ile görüşmedeki kayıt yasağını deldi

Öte yandan basının alınmadığı ve herhangi bir şekilde kayıt yapılmayacağının belirtildiği Draghi ile İspanyol milletvekilleri arasındaki konuşmadaki yasak, Katalonya Yeşiller (ICV) grubundan bazı milletvekilleri tarafından delindi. ICV'den bazı milletvekilerinin cep telefonlarından yaptıkları kayıt, partinin resmi internet sitesine konuldu. Meclis Başkanı Posada, kayıt yasağını delen ICV'den milletvekillerine ceza verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Bu arada anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Draghi'nin milletvekillerine yaptığı konuşmanın, soru ve cevap kısmının basına kapalı olmasını ve kayıt izni verilmemesini eleştirdi. PSOE milletvekilleri "Böyle bir yasak ne Avrupa Merkez Bankasına yarıyor ne de İspanyol Meclisi'nin prestijine. Bu tip olaylar, hiçbir demokrasiye yakışmaz" açıklamasında bulundu.

Draghi'nin, İspanyol milletvekilleri ile görüşmesi sırasında meclis içindeki internet bağlantısının çok düşük olması da içeride olanları anlık bir şekilde sosyal medyada paylaşmak isteyen bazı milletvekillerine yönelik sabotaj olarak değerlendirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir