İspanya ile Çin arasında Tibet gerginliği
Tibet'te soykırım yaptıkları iddiasıyla Çin Komünist Partisi'nden 5 eski lider için İspanyol mahkemesinden arama ve tutuklama emri çıktı
MADRİD - İspanya Ulusal Mahkemesi, Tibet'te soykırım yapılıp insanlığa karşı suç işlendiğine ilişkin kararında geri adım atmadı ve aralarında eski Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin'in de bulunduğu Çinli beş eski komünist lider hakkındaki arama ve tutuklama kararını onadı.
Ulusal Mahkeme yargıcı İsmael Moreno, geçtiğimiz aylarda savcılığın yaptığı itirazı reddederek, Zemin ve diğer dört kişinin koşulsuz cezaevine konulmaları için uluslararası arama ve tutuklama emri çıkarttı. Çinli beş liderin Tibet'te insanlık suçu işlemek, işkence ve soykırımla suçlandıkları ifade edildi.
İspanyol mahkemesinin kararına hemen tepki gösteren Çin hükümetinden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, İspanyol yargıcın kararını ''hatalı'' olarak değerlendirdi ve İspanya-Çin ilişkilerine zarar verebileceği uyarısında bulundu. Sözcü, Madrid ve Pekin'in çok sıkı ilişkiler içinde bulunduğunu, İspanyol hükümetinin uygun bir şekilde konuyu çözüme kavuşturacağını umduklarını dile getirdi.
Bu arada, İspanyol meclisi de iktidardaki Halk Partisi (PP) tarafından sunulan ve Ulusal Mahkeme'nin verdiği kararı doğrudan etkileyecek bir yasa tasarısını bugün görüşmeye başladı.
PP'nin sunduğu yasa tasarısında, Tibet olayında olduğu gibi bir İspanyol yargıcın ulusal sınırlar dışında işlenmiş bir suçu soruşturma koşulları kısıtlanıyor. Tasarının yasalaşması halinde, Çinli beş komünist lider için çıkarılan kararın durdurulması olasılığı yüksek görünüyor.