İranlı şirketler artık Türkiye'yi tercih ediyor

Global ekonomiye entegre olmak için geçmişte Dubai'yi tercih eden İranlı şirketler, son yıllarda yatırımlarını Türkiye'ye kaydırmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR -Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ekonomik ambargosu altındaki İran, global ekonomiye tutunmak için yönünü Dubai'den Türkiye'ye çevirdi.  

2010 yılından sonra Türkiye'de kurulan İranlı şirket sayısında büyük bir artış oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, 2010 yılında Türkiye'de 418 İranlı şirket kuruldu. Son 4 yılda kurulan firma sayısının ise 800'ü bulduğu tahmin ediliyor.  

İranlı yatırımcıların Türkiye ilgisinin ardından İzmir'de kurulan Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Başkanı Hüseyin Arian, İranlı şirketlerin küresel ekonomiye entegre olmaya çalıştığını söyledi. Geçmişte Dubai üzerinden bunu yapmaya çalışan İranlı yatırımcıların, kendilerini rahat hissettikleri ülkelere gitmeye başladığını anlatan Arian, "İranlı şirketlerin uluslararası şirket olma arayışı var. Geçmişte Dubai'de yatırım yaparak bunu gerçekleştiren şirketler, şimdi çoğunlukla Türkiye ve Gürcistan'ı tercih ediyor" dedi.  

İran ile Türkiye'nin geçmişten gelen iyi ilişkilerinin son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdiğini vurgulayan Hüseyin Arian, İran'da 10 kişiden 5'inin Türkiye'yi çok sevdiğini aktardı. İki ülke arasındaki ticaretin yanı sıra aynı din ve ortak kültürün İranlı yatırımcıların Türkiye'yi tercihinde büyük rol oynadığını dile getiren Arian, "BMGK ambargosunu Türkiye çok sıkı uygulamadı. İran'da, 'ambargoda Türkiye yanımızda yer aldı' anlayışı var. Bu anlayış Türkiye'ye ilgili artırdı" diye konuştu.  

Dubai'ye gidenlerin rotası Türkiye oldu 

Hüseyin Arian, daha önce yatırım için Dubai'ye giden İranlı yatırımcının rotayı Türkiye'ye çevirdiğini söyledi. İranlıların, eskiden "en yakın ve en dost ülke" olarak Dubai'yi gördüğünü dile getiren Arian, şunları söyledi:  

"Şimdi Türkiye'yi daha yakın ve dost olarak görüyorlar. Dubai'yi Dubai yapan yatırımların 4'te birini İranlı şirketler yaptı. Şimdi araya 'siyasi soğukluk' girdi. Kendilerini Dubai'de rahat hissetmeyen bu firmalar, yatırımlarını Türkiye'ye kaydırıyor. Uluslararası ekonomiye entegre olmayı Türkiye üzerinden yapmak istiyorlar." 

Ege ve İzmir'e büyük ilgi 

Arian, İranlı yatırımcının, Türkiye'de en fazla Ege Bölgesi ve İzmir'e ilgi gösterdiğini söyledi. İzmir'den İran'a ve İran'dan İzmir'e sık sık ticari ziyaretlerin yapıldığını kaydeden Arian, 20 Haziran'da da bir grup sanayici ile İran'a gideceklerini ifade etti. İranlı firmaların yatırım için, daha ucuz olduğu için İstanbul yerine İzmir'i tercih ettiğine dikkat çeken Arian, "Son 2-3 yılda 50 İranlı firma İzmir'de yatırım yaptı. Bunların yarısı Dubai'den geldi" dedi.  

Bankalarda hesap açamıyoruz 

Türkiye'de yatırım yapan İranlı firmaların en büyük sıkıntısının para transferi olduğunu dile getiren Arian, BM ambargosu sebebiyle bankalarda hesap açmakta zorlandıklarını ifade etti. Arian, şunları söyledi:  

"Ticarette en önemli şey para transferidir. Bankalardaki durum sebebiyle bunu yapamıyoruz. Gıda sektöründe faaliyet gösteren İzmir ve Mersin'de yatırımları bulunan İranlı bir firma geçen yıl buradan 40 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bankalarda hesap açma sıkıntısı sebebiyle gitmeyi düşünüyor. Bankalarda hesap bile açamıyorlar." 

Bu konularda ilginizi çekebilir