İran'daki protestolarda ölü sayısı 29'a yükseldi
İran’da altı gündür süren hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükseldi. Protestolara katılan bazı silahlı göstericilerin, polis karakolları ve askeri üsleri ele geçirmeye çalıştıkları ancak güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğü belirtildi.
İran'da 2009'da dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden seçilmesine yönelik protestolardan bu yana ülkede yaşanan en büyük hükümet karşıtı gösterilerde ölü sayısının 29'a yükseldiği bildirildi.
Ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde 28 Aralık'ta yüksek enflasyonu protesto etmek için başlayan hükümet karşıtı gösteriler 30'dan fazla kente sıçradı.
Haber ajansları ölü sayısının 29'a yükseldiğini bildirdi. İran devlet televizyonu ise, dün gece 9 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 20'yi aştığını duyurdu. Haberde, 6 kişinin bir polis karakoluna saldırı düzenleme girişimi sırasında öldürüldüğü kaydedildi. Bazı göstericilerin, karakoldaki silahları ele geçirmeye çalıştığı öne sürüldü.
İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü
Ölenler arasında 11 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu belirtiliyor. Öte yandan Necefebad kentindeki olaylarda bir İran Devrim Muhafızları üyesi de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Protestolara katılan bazı silahlı göstericilerin, polis karakolları ve askeri üsleri ele geçirmeye çalıştıkları ancak güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğü belirtildi. Resmi kaynaklara göre protestolarda 500'den fazla kişi gözaltına alındı. Resmi olmayan kaynaklar ise, bu sayının çok daha yüksek olduğunu söylüyor.
Hamaney'den ilk açıklama
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, gösterilerle ilgili ilk açıklamasında, "Düşmanlar, para, silah ve istihbarat ajanlarını kullanarak ülkede kaos yarattı" dedi.
Hamaney "doğru zaman geldiğinde" olaylarla ilgili halka açıklama yapacağını belirtti.
Ruhani: Benzer olayları geçmişte de yaşadık
Dün akşam ülkedeki gerginliği azaltmak için bir konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran vatandaşlarının hükümete karşı hoşnutsuzluklarını dile getirme hakkına sahip olduğunu, ancak şiddet kullanılmasına karşı çıkacaklarını söyledi.
İran Meclisi'nde dün düzenlenen toplantıya katılan Ruhani, "Büyük ulusumuz buna benzer olaylarla geçmişte de karşılaştı ve bunlarla başa çıktı. Bu olanlar hiçbir şey değil" dedi.
İran'da protestoculara tepki yürüyüşü
ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'a suçlama
İran lideri, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada ise, protestocularla mücadelede doğrudan sivil halkın devreye girmesi çağrısında bulunarak, “Eleştiri ve protesto tehdit değil fırsattır" ifadelerini kullandı.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani ise, yaşananlardan yabancı ülkeleri sorumlu tuttu. Lübnan medyasına konuşan Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır" dedi.
Trump'tan İran'a: Değişim zamanı
ABD de gelişmeleri yakından izliyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Halkın kendini barışçıl bir şekilde ifade etme hakkını destekliyoruz" denildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'da İran'daki gösterilere ilişkin bir paylaşım yaparak, "İran Obama yönetimi ile yaptığı berbat anlaşmaya rağmen her düzeyde kusurlu davranıyor. Muhteşem İran halkı uzun yıllardır baskı altında. Gıdaya ve özgürlüğe açlar. İnsan haklarıyla birlikte İran'ın tüm zenginlikleri yağmalanıyor. Artık değişim zamanı" ifadelerini kullandı.
Trump, son tweet'inde de "İran halkı nihayet vahşi ve yoz İran rejimine karşı harekete geçti! Halkın yiyecek çok az şeyi var, enflasyon yüksek ve insan hakları yok. ABD sizi izliyor!" diye yazdı.
Rusya: Dış müdahale kabul edilemez
Rusya da İran'da yaşanan gelişmelerin ülkenin iç meselesi olduğunu vurgulayarak, "İran'daki durumu istikrarsızlaştırabilecek dış müdahaleler kabul edilemez" açıklamasında bulundu.
İngiltere: Anlamlı ve meşru bir tartışma olması gerektiğine inanıyoruz
İran'da devam eden protestolarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, yazılı açıklamasında, "Protestocuların gündeme getirdiği önemli sorunlarla ilgili anlamlı ve meşru bir tartışma olması gerektiğine inanıyoruz ve İranlı yetkililerin buna izin vermesini bekliyoruz" dedi.
Almanya: Endişeliyiz
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İran'da yaşanan protestolarda göstericilerin öldürülmesi ve çok sayıda tutuklama nedeniyle endişeli olduğunu ifade etti.
Şiddet içeren eylemlerden kaçınılmasını isteyen Gabriel, "İran hükümetine, göstericilerin haklarına saygı gösterme, toplanmalarına müsaade etme, özgürce ve barışçıl bir şekilde seslerini duyurmalarına izin verme" çağrısında bulundu.
Netenyahu: İran halkının özgürlük arayışında başarılar dilerim
İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu da resmi Twitter hesabından yayınladığı videoda, "İran rejimi, İranlılar ve İsrailliler arasında nefret uyandırmaya çalışıyor. Başaramayacaklar. Bu rejim nihayet düştüğünde -ve bir gün olacak- İranlılar ve İsrailliler bir kez daha harika arkadaşlar olacak. İran halkının özgürlük arayışında başarılar dilerim" diye yazdı.
İran'daki gerilim petrol fiyatlarına da yansıdı