İran'a yeni yaptırımlar gelebilir

Obama, İran'la batılı ülkelerin nükleer görüşmelerinin uzaması halinde, bu ülkeye yeni yaptırımların gelebileceğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

CARTAGENA - ABD Başkanı Barack Obama, İran ile altı büyük devlet arasında yeniden başlayan nükleer görüşmelerde gelecek aylarda ilerleme olmazsa bu ülkeye karşı yeni yaptırımların devreye sokulacağını söyledi.
 
Kuzey ve Güney Amerika devletleri zirvesine katılmak için gittiği Kolombiya'da dün bir basın toplantısı düzenleyen Obama, Cumartesi günü İstanbul'da yapılan görüşmelerin sonsuza kadar süremeyeceğini ve İran'dan bazı adımlar atmasının bekleneceğini bildirdi.
 
"İlerleme sağlanıp sağlanmadığına bakmaya devam edeceğiz. Artık saat ilerliyor ve ben İran'a da, müzakerelerdeki ortaklarımıza da bu görüşmelerin bir oyalama süreci içinde uzayıp gitmesine izin vermeyeceğimizi ifade ettim."
 
Bir yıl önce kesilen görüşmeler Cumartesi günü İstanbul'da yeniden yapıldı. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'nın İran'ın nükleer programını silah üretmek için kullanacağı kaygılarına karşılık İran, programın amacının enerji üretimi olduğunu savunuyor.
 
Obama, İran'dan kaynaklanan kaygıların giderilmesi için hala zaman bulunduğunu belirterek, "Bu anlaşmazlığın diplomatik olarak çözümü için hala bir fırsat penceresi var. Bu pencere kapanıyor ve İran'ın bu fırsattan yararlanması gerek" dedi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir