İran ve Rusya'dan 20 milyar dolarlık anlaşma

İran ve Rusya 20 milyar dolarlık petrol karşılığı mal anlaşması hazırlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İran ile Rusya arasında, Tahran üzerindeki Batı yaptırımlarının etkisini azaltacak ve bu ülkenin enerji ihracatını destekleyecek, 20 milyar dolarlık bir mal karşılığı petrol takası anlaşmasının hazırlandığı sürdürülen müzakerelere yakın kaynaklar tarafından bildiriliyor.

 Ocak ayındaki bir Reuters haberinde iki ülkenin, Rus yapımı malzeme ve mal karşılığında İran'ın günde 500,000 varil değerinde petrol satmasının ele alındığı bildirilmişti.
              
ABD ise o zaman böyle bir anlaşmanın "ciddi kaygılar" doğuracağını ve İran ile Batılı altı büyük devlet arasında sürdürülen nükleer görüşmeler ile ters düşeceğini bildirmişti.
              
Görüşmelere yakın bir kaynak Reuters'e verdiği bilgide, Rusya'nın kendi tarafından tüm belgeleri hazırladığını ve sonucun tarafların petrol için fiyat belirlemesine kaldığını söyledi.
              
Kaynağın verdiği bilgiye göre Rusya'dan madeni mamuller gibi sanayi malları ve gıdaya karşılık petrol takası düşünülüyor, ancak anlaşmada askeri malzeme yer almayacak.
              
Kaynak, anlaşmanın toplamda 15 ila 20 milyar dolara kadar  çıkabileceğini ve birinci dilimi 6-8 milyar dolarlık olmak üzere aşamalı olarak gerçekleştirileceğini söyledi.
             
Gerek İran gerekse Rus hükümeti bu konunda bir açıklama yapmayı kabul etmedi.
              
İki İranlı yetkili de anlaşmanın tutarının 20 milyar dolar olduğunu söylediler. Kaynaklardan biri, iki ya da üç yıl süreyle günde 500,000 varillik petrol ihracatının söz konusu olduğunu bildirdi.
              
Kaynak, "Müzakere edilen fiyat uluslararası petrol fiyatından daha düşük ama çok fazla değil. Birkaç seçenek de var. Ama genel olarak piyasa fiyatının birkaç dolar altında olur" dedi.
              
İran ve Batılı altı büyük devletin Aralık ayında vardıkları bir anlaşmayla, Ocak'tan itibaren İran'ın maruz kaldığı bazı yaptırımların geçici olarak yumuşatılması ve buna karşılık İran'ın da nükleer programında kısıtlamalar yapması kararlaştırılmıştı.
              
İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak kalıcı bir anlaşma için çalışmalar sürüyor.
              
ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü Marie Harf dün yaptığı  açıklamada, İran ile Rusya arasındaki takas anlaşmasında ne kadar mesafe alındığını doğrulayamayacağını belirtti.
              
Harf, "Her iki tarafa da, bu anlaşma ilerlerse bunun ciddi kaygılar uyandıracağını açıkça belirttik" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir