İran, uranyumu enerji amacına yönlendirecek
İran nükleer anlaşma için uzatılan sürede elindeki uranyumu enerji amacına yönlendirecek
VİYANA - İran'ın, nükleer anlaşma öncesi altı büyük devletle vardığı süre uzatımını, elindeki zenginleştirilmiş uranyumun bir bölümünü daha reaktör yakıtına dönüştürmek için kullanacağı bildiriliyor.
İran'ın 2013 yılı sonlarında ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya ile vardığı anlaşma uyarınca Tahran'ın nükleer programını sınırlaması karşılığında İran'a uygulanan yaptırımların bir kısmı hafifletilecekti.
Ancak bu uygulama için son tarih olarak belirlenen 24 Kasım'a kadar sonuç alınamadığı için süre 2015 Haziran sonuna kadar uzatıldı.
Halen yürürlükte olan ön anlaşmayla İran en hassas nükleer faaliyetlerinin bir kısmını durdurmuştu.
Bu kapsamda İran bu yıl, küçük bir işlemle nükleer silah malzemesine dönüştürülebilen yüzde 20 yoğunluğa kadar zenginleştirmiş uranyum gazı stokunun dörtte biri olan 25 kg malzemeyi nükleer yakıta dönüştürerek tasfiye etti.
Bir diplomatik kaynak, İran'ın bundan sonra da bu işlemi sürdürerek her ay 5 kg miktarında uranyum oksidini nükleer yakıta dönüştürebileceğini söyledi.
Amerikalı bir yetkili Temmuz ayında yaptığı açıklamada, yakıt tabakalarına dönüştürülen uranyum oksidin yeniden bomba yapımında kullanılacak hale getirilmesinin çok zor ve zaman alıcı olacağını söylemişti.
Merkezi ABD'de olan Arms Control Association kurumu da yedi aylık bir süre içinde 35 kg uranyum oksidin reaktör yakıtına dönüşebileceğini bildirdi. Kurum ayrıca İran'ın, uranyumun rafine edilmesi için gerekli olan gelişmiş santrifüjlerin yapımını sınırlamayı da taahhüt ettiğini açıkladı.
İran ve altı büyük devlet Birlemiş Milletler'in nükleer denetim organı olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (IAEA) Tahran'ın taahhütlerini yerine getirip getirmediğini izlemeye devam etmesini istediler.
Reuters'in bugün gördüğü bir mektupta taraflar bu denetime Tahran'daki araştırma reaktöründe yakıt üretiminin de dahil edilmesini istediler.
IAEA 11 Aralık'ta Viyana'da yapacağı olağanüstü toplantıda nükleer anlaşma için uzatılan süre boyunca yapılacak denetimler konusunu görüşecek.