Irak, Total'i kara listeye almayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak Petrol Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi ile petrol anlaşması yapan Total şirketini "işbirliği yapılamaz" şirketler listesi olan kara listeye almayı planlıyor.

Petrol Bakanlığı Anlaşmalar ve Ruhsat Müdürü Abdulmehdi el-Amidi, bakanlığın Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi ile petrol anlaşması yapan Total şirketini işbirliği yapılamaz şirketler listesi olan kara listeye almayı ve Misan bölgesindeki petrol rezervleriyle ilgili anlaşmayı iptal etmeyi düşündüğünü söyledi.

Abdulmehdi el-Amidi, Bakanlığın En-Nasıriyye bölgesindeki petrol sahası ve rafineri inşası için uluslararası şirketlere teklif göndermeye hazır olduğunu belirtti.

Amidi, Irak Petrol Bakanlığı'nın onayı olmadan Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi ile anlaşma imzalayan şirketlerle kendi anlaşmalarını feshedeceklerini ve bunun için yakında bir tarih belirleyeceklerini ifade etti.

Irak Hükümeti 2012 Haziran ayında Fransız şirketlerini Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi veya herhangi yerel bir yönetimle anlaşma imzalamaması konusunda uyarmış, aksi takdirde anlaşmaların feshedileceğini açıklamıştı.

Fransız Total Şirketi, 31 Temmuz'da Kuzey Irak'ta iki petrol bölgesinden pay almak için Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi'yle anlaşma imzalamış, Irak ise bunun kanunlara aykırı olduğu konusunda uyarmıştı.

Irak ve Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi arasında kuzeydeki petrol sebebiyle uzun süredir anlaşmazlık sürüyor. Irak, uluslararası şirketlerin Bölgesel Kürt Yönetimi ile imzaladığı petrol anlaşmalarının yasadışı olduğu iddia ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir