Irak Petrol Bakanlığı, "kemer sıkma" politikasına katıldı
Irak Petrol Bakanlığı'nın, ekonomi, siyasi ve askeri alandaki krizler nedeniyle yaşanan sıkıntılardan dolayı ülke genelinde uygulanmaya başlanan "kemer sıkma" politikasına katıldığı bildirildi
Irak Petrol Bakanlığı'nın, ülkede yaşanan ekonomik kriz sebebiyle uygulanmaya başlanan "kemer sıkma" politikasına katıldığı belirtildi. Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asim Cihat, "Bakanlığımız ihtiyaç duyulmayan harcamalardan kaçınma kararı aldı" dedi.
Sözcü Cihat, yaptığı açıklamada bakanlığın, hükümetin bir parçası olduğunu belirterek, krizlerin üstesinden gelmek için alınmış olan kararları desteklemek amacıyla bu yönlü bir tavır sergilendiğini söyledi.
Petrol Bakanlığının, ülkeye en çok para getiren kurum konumunda olduğunu hatırlatan Cihat, "Bakanlık olarak ihtiyaç duyulmayan harcamalardan kaçınma kararı aldık. Bakanlığın ve petrol şirketlerinin işlerini ve üretimini etkilemeyecek şekildeki tüm harcamalar durduruldu" diye konuştu.
Şirketlerin petrol üretiminin ve ihracatının artması için yıllık plan ve genişleme projelerini sürdüreceklerini ifade eden Cihat, ülkenin milli gelirinin yüzden 90'ını petrol üzerinden karşılandığını kaydetti.
Bakanlığa ve bünyesindeki petrol şirketlerine bu süreçte önemli görevler düştüğünü dile getiren Cihat, şöyle konuştu:
"Üretimde ve ihracatta hiçbir aksamanın yaşanmaması gerekiyor. Bu ve buna benzer sıkıntılar daha önceki yıllarda da başımıza geldi. Ancak her şeye rağmen üretimde aksama yaşanmadı ve dış yatırımcıları caydıracak bir durum olmadı. Ülke genelindeki IŞİD ve terör tehditlerinden dolayı boru hatları ve güzergah konusunda aksamalar yaşansa da maksimum üretim ve ihracatı yakalamamız gerekiyor. Aldığımız karar, ülkemizin geleceği içindir."
IŞİD'in neden olduğu şiddet ortamı ve petrol fiyatlarındaki düşüşten ötürü Irak'ta ekonomik kriz yaşanıyor. Haydar el-İbadi hükümeti, ülkenin genelinde yaşanan mali sıkıntıların tesirini düşürmek maksadıyla "kemer sıkma" politikası uygulandığını ilan etmişti.
Bu kapsamda memur, asker ve polis oldukları halde mesai yapmadan maaş alanlar başta olmak üzere bir çok noktada görevden alma, emekli etme veye el çektirme gibi uygulamalara imza atan İbadi'ye bakanlıklar ve diğer resmi kurumlar destek veriyor.