İnsani yardım ekibine ateş açan İsrail'e ABD'den tepki!

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Hükümet'in 27 Ağustos'ta bir Dünya Gıda Programı (WFP) aracına ateş açılması da dahil olmak üzere Gazze'de faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarına karşı devam eden olaylardan derin endişe duyduğunu belirtti. İsrail hükümetinin olaya ilişkin yürüttüğü soruşturmanın kapsamlı ve şeffaf olmasının önemine dikkati çekti.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD, Dünya Gıda Programı'nın (WFP) bir ekibinin bulunduğu araca İsrail ordusu tarafından ateş edilmesine ilişkin 'derin endişe' duyulduğunu bildirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) bir oturumda yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun sebep olduğu söz konusu olaydan endişe duyduğunu kaydetti ve "İsrail sadece hatalarını üstlenmekle kalmamalı, aynı zamanda ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) personeline bir daha ateş açmamasını sağlamak için somut adımlar atmalıdır" dedi.

Çocuk felci aşı dönemine dikkat!

BM ve diğer insani yardım kuruluşlarına yönelik tüm saldırı ve tehdit söylemlerinin durdurulmasını talep eden Wood, bu olayların 'insani yardım çalışanlarını hem Gazze'de hem de küresel olarak daha fazla risk altına soktuğunu' ifade etti. Wood, Gazze'de düzenlenecek çocuk felci aşısı kampanyasının önemine işaret ederek, İsrail hükümetine 'bu süre zarfında daha fazla tahliye emri vermekten kaçınması' çağrısında bulundu.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı James Kariuki, İsrail'in tahliye emirlerini kınayarak, bunun “Filistinlilere güvenli bir yer bırakmayarak karmaşaya neden olduğunu” söyledi. İsrail ordusunun BM ve insani yardım kuruluşlarının araçlarını hedef almasının “dehşet verici ve kabul edilemez” olduğunu belirten Kariuki, "İsrail, insani yardım çalışanlarını korumak için derhal gerekli adımları atmalı ve olaylardan kendi personeli sorumluysa onları sorumlu tutmalıdır." diye konuştu.

Çin: Uluslararası hukuk çiğnenmeye devam ediyor

Çin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gıng Şuang, İsrail'in Batı Şeria'daki eylemlerini şiddetle kınayarak, İsrail'in "uluslararası hukuku ve Konsey kararlarını ihlal etmeye devam ettiğini" vurguladı.

Merkezi Roma'da bulunan WFP'den 28 Ağustos'ta yapılan yazılı açıklamada, "27 Ağustos akşamı Vadi Gazze Köprüsü'ndeki bir İsrail kontrol noktasına birkaç metre uzaklıkta bir WFP ekibinin ateş altında kalmasının ardından Gazze'deki personelin hareket etmesi bir sonraki bildirime kadar durduruldu" ifadesi kullanılmıştı.