İngiltere'de haziranda enflasyon değişmedi: Yıllık yüzde 2'de sabit

İngiltere'de haziran ayında enflasyon yüzde 2 olarak açıklandı ve mayıs ayına göre değişiklik göstermedi. İkinci el araç fiyatlarındaki gerileme ve kıyafet fiyatlarındaki düşüş enflasyonu sabit tutan etkenler olarak öne çıktı.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi, haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, ülkede yıllık enflasyonda haziranda yüzde 2 oldu ve mayıs ayına göre değişiklik göstermedi.

Yıllıkta da değişiklik yok

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon haziranda yıllık bazda yüzde 3,5 olarak hesaplandı. Çekirdek enflasyon mayısta da bu seviyedeydi. Hizmet sektörü enflasyonu da haziranda yıllık bazda yüzde 5,7 oldu. ​​​​​​​

Enflasyonu sabit tutan faktörler

ONS Başekonomisti Grant Fitzner, verilere ilişkin değerlendirmesinde, enflasyonun haziranda değişiklik göstermediğini belirterek, "Otel fiyatları güçlü yükseliş gösterirken, ikinci el araç fiyatları geriledi. Kıyafet fiyatları da indirimlerin etkisiyle düştü ve fiyat yükselişleri dengelendi. Ham madde ve ürün fiyatlarında da haziranda azalma gördük." ifadelerini kullandı.