İngiltere'de belirsizlik sürüyor

Başbakan Brown'un İşçi Partisi liderliğini bırakacağını açıklamasının ardından, partiler arasında seçim sisteminin değiştirilmesi ve ekonomi konusunda pazarlıklar sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'de genel seçimin üzerinden beş gün geçerken, hükümeti hangi siyasi partilerin oluşturacağı ve yeni Başbakanın kim olacağı belirsizliğini koruyor.

Başbakan Gordon Brown'un İşçi Partisi liderliğini bırakacağını açıklamasının ardından İşçi Partisi ile Liberal Demokrat Parti arasında ilk resmi görüşmeler bu sabah yapıldı.

Liberal Demokratlar şimdi de seçimden ilk sırada çıkan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile görüşüyor. Partiler arasında seçim sisteminin değiştirilmesi ve ekonomi gibi konularda sıkı pazarlıkların yürütüldüğü tahmin ediliyor.

İngiliz basını, ülkede hükümetin kurulmasının yakın olduğu yorumunu yaparken, Cameron, bugün Liberal Demokratlara, hangi partinin yanında yer alacaklarına karar vermeleri çağrısında bulundu. 

Basın-yayın kuruluşları ayrıca, Brown'un gelecek Eylül ayında İşçi Partisi kongresinde genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamasının ardından partinin yeni liderliğine kimin gelebileceği tahminlerine yer veriyor. İşçi Partisinin yeni lideri için ismi geçen kişiler arasında, İşçi Partisi hükümetinin Dışişleri Bakanı David Miliband, Eğitim Bakanı Ed Balls, David Miliband'in kardeşi Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Ed Miliband ile İçişleri Bakanı Alan Johnson bulunuyor.

İngiltere'de 6 Mayısta yapılan genel seçimde 306 milletvekili çıkaran Muhafazakar Parti ile 57 milletvekili çıkaran Liberal Demokrat Partinin toplam milletvekili sayısı, hükümet oluşturmak için gerekli olan 326 sayısına yetiyor. Ancak Gordon Brown liderliğindeki İşçi Partisinin seçimden çıkardığı 258 milletvekili sayısıyla, Clegg'in partisinin milletvekili sayısı hükümet kurmak için gerekli olan sayıya ulaşmıyor. Bu da dikkatleri İskoç ve Kuzey İrlanda partilerine yöneltiyor ve bu partilerin oluşturabilecek bir koalisyon hükümetinde yer alabileceği yorumlarına neden oluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir