İngiltere büyümede en hızlısı olacak
İngiltere Ticaretten Sorumlu Bakanı Deighton, "Yüzde 2,7 bizi gelişmiş ekonomiler içerisinde ilk sıraya yerleştirecek" dedi
LONDRA - İngiltere'de Maliye Bakanlığı'na bağlı Ticaretten Sorumlu Bakan Lord Paul Deighton, İngiliz ekonomisinin bu yıl sonu itibariyle yüzde 2,7 oranında büyümesinin beklediğini belirterek, "Son 7 yıl boyunca, kriz öncesindeki noktaya yeniden ulaşmak için çalıştık. Bu büyüme bizi gelişmiş ekonomiler içerisinde ilk sıraya yerleştirecek" dedi.
Londra'da Maliye Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Deighton, İngiliz ekonomisinin daha önceki yıllara oranla artık "daha direçli" olduğununun altını çizerek, bunun 2015 yılına ait bütçede net bir şekilde yansıtıldığını söyledi.
İngiliz ekonomisinin bu yıl için öngörülen ekonomik büyümesinin yüzde 2,4'ten yüzde 2,7'ye yükseltildiğini belirten Deighton, "Son 7 yıl boyunca kriz öncesindeki noktaya yeniden ulaşmak için çalıştık. Bu büyüme bizi gelişmiş ekonomiler içerisinde ilk sıraya yerleştirecek. Daha önceki ekonomik iyileşmemizin büyük kısmı tüketimden kaynaklanırken, 2014 yılından itibaren ekonomik büyümemizin özel yatırımlardan gelmesini bekliyoruz" dedi.
İstihdam sektöründe hızlı büyümenin devam ettiğini ifade eden Deighton, ekonomik büyümenin ve gelişmenin, sadece başkent Londra merkezli değil, ülkenin tamamına yayılmasının hedeflendiğini, son yıllardaki reformlarla yaklaşık 1,6 milyon istihdam yaratıldığını anlattı.
Deighton, "Bizim için ekonomik büyümenin güçlü olmasından daha çok sürdürülebilir olması önemli. Mevcut kamu borcunun 2017 yılından itibaren kademeli olarak düşüş göstermesini bekliyoruz" dedi.
Mevcut bütçe içerisinde özellikle sosyal devlet ve refah harcamalarının kontrol altına alınmış olmasını önemli bir kazanım olduğunu söyleyen Deighton, "Artık gelecek Maliye Bakanlarının da bütçe içerisindeki refah ve sosyal harcamaları artırmak istediği zaman parlamentodan izin alması gerekiyor. Eskiden bu durum böyle değildi" diyerek, para politikasındaki finansal kontrol sisteminin önemini vurguladı.
İngiltere'deki 2015 yılı bütçesine dair atılan adımların kişisel kazanımlar da getirdiğini ifade eden Deighton, gelir vergisinin ödenmeye başlanacağı alt limitin ise 10 bin sterlinden 10 bin 500 sterline yükseltildiğini söyledi.
Deighton, yapılacak referandumun ardından İskoçya'ya ilişkin ayrılık kararı çıkmasıyla ilgili bir soruyu, "İskoçya'nın bizimle kalacağını düşünerek hareket ediyoruz. Ayrılması durumunda İskoçya'nın görece daha küçük bir ekonomi olması sebebiyle para birimi ve diğer konularda daha ciddi sorunlar yaşayacağını düşünüyoruz. Bu yüzden biz bütçe çalışmalarımızı birliktelik üzerine inşa ediyoruz" şeklinde yanıtladı.