İngiliz vekillerden Brexit takvimine destek
Hükümetin, Brexit sürecini gelecek yıl mart sonuna kadar başlatma kararını, İngiliz milletvekillerinin çoğunluğu destekledi
İngiliz milletvekillerinin çoğunluğu, hükümetin ülkenin Avrupa Birliği'nden çıkış sürecini (Brexit) gelecek yıl mart sonuna kadar başlatma kararına destek verdi.
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında yapılan oylamada, bağlayıcılığı bulunmayan ancak parlamentonun iradesini ortaya koyması bakımından sembolik önemi olan önerge, 89'a karşı 461 oyla kabul edildi.
Vekillerin çoğunluğu, hükümetin Brexit sürecinin başlamasıyla ilgili ortaya koyduğu takvime saygı duyulmasından yana oy kullandı.
Milletvekilleri ayrıca anamuhalefetteki İşçi Partisinin "hükümetin Brexit planının parlamentoda dikkatle incelenmesi gerektiği" yönündeki önergesini oyladı. Yine bağlayıcılığı bulunmayan bu önerge, 75'e karşı 448 oyla kabul edildi.
Milletvekillerinin çoğunluğu, "Hükümetin, Brexit planını açıklamasına ve bu planı irdelemenin parlamentonun sorumluluğunda olduğuna" yönelik önergeye destek vermiş oldu.
İngiltere Başbakanı ve iktidardaki Muhafazakar Parti lideri Theresa May, muhalefet tarafından Brexit planının detaylarını açıklamamakla eleştiriliyor.
May, elini güçsüzleştireceği gerekçesiyle planın her detayının kamuoyuyla paylaşılmaması gerektiğini ifade ediyordu. Ancak partisinden yaklaşık 40 milletvekilinin de konuyla ilgili muhalefetiyle karşılaşan May, geri adım atarak, Brexit planının detaylarının açıklanabileceğini söyledi.
May, önceki ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar işletileceğini duyurmuştu. İngiltere'nin bu maddeyi işleme koymasıyla, AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlayacak. Avrupalı yetkililer, 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrısında bulunuyor.
Bu arada, Londra'daki Yüksek Mahkemenin geçen ay başında verdiği "AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiği" hükmüne, İngiliz hükümeti itiraz etmişti. Hükümet kararı temyiz mahkemesine taşımıştı. 11 yargıçlı temyiz mahkemesi, bu hafta başından beri davayı görüşüyor. Mahkemenin kararını gelecek ay açıklaması bekleniyor.
23 Haziran'da yapılan referandumda, İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den çıkışa destek vermişti.