İngiliz Hükümeti göçmen sınırlamasına gidiyor
İngiliz hükümeti, AB'den gelen göçmen sayısına sınırlama getirmek istiyor - AB'de serbest dolaşım kurallarının değişmesini isteyen İngiltere, AB ülkelerinden gelen göçmen sayısını 75 bine düşürmeyi amaçlıyor
LONDRA - İngiliz hükümeti, Avrupa Birliği'nden (AB) ülkeye gelecek göçmen sayısına sınırlama getirmek istiyor.
İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nden Birleşik Krallık'a gelen yıllık 106 bin göçmeni, 75 bine düşürmeyi hedefliyor. AB'nin mevcut serbest dolaşım kurallarından rahatsız olan İngiliz hükümeti ayrıca AB ülkelerinden gelecek göçmenlere ilk 5 yıl devlet yardımı sağlamak istemiyor.
İngiltere, Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmasına konan sınırlamaların bu yıl sonunda kalkacak olmasından dolayı, ülkenin "Bulgar ve Rumen" akınına uğramasından endişe duyuyor.
Öneri niteliğinde olan ve İngiliz basınına sızan İçişleri Bakanlığı belgesine göre, Almanya, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerden gelen "nitelikli göçmenler" ancak iş teklifi almaları halinde Birleşik Krallık'a gelebilecek. AB ülkelerinden gelen "düşük vasıflı" işçiler ise ihtiyaç halinde ülkeye kabul edilecek.
İngiliz hükümetinin, AB ülkelerinden gelecek göçmen sayısına sınırlama getirme isteğinin Brüksel'de rahatsızlık yaratması bekleniyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron, son açıklamalarında, AB içinden gelen göçmenlerin İngiliz sisteminin maddi olanaklardan ve devlet yardımlarından faydalanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.
İngiliz hükümeti, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren İngiltere'de çalışmak için diğer AB vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olacak Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarıyla ilgili bazı önlemler alacağını açıklamıştı. Yeni önlemlere göre, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelecek yeni göçmenler ülkeye gelir gelmez devletten işsizlik yardımı ve kira yardımı alamayacaklar. Ayrıca İngiliz hükümeti bu kişileri ülkeye çalışmak için gelmiyorlarsa örneğin dileniyorlarsa sınır dışı edebilecek.
Birleşik Krallık'ta Orta ve Doğu Avrupa'dan gelen yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. İngiltere'deki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti, özellikle serbest dolaşım kurallarında AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor. Yeni AB üyesi olacak bir ülkeye, belirli gelir seviyesine ulaşmadan serbest dolaşıma izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Muhafazakar Parti'nin Genel Başkanı ve Başbakan Cameron, 2015 yılındaki genel seçimi kazanması halinde ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor.