IMF'ye 150 milyar euroluk kaynak

Euro Bölgesi ülkeleri IMF'ye 150 milyar euro kaynak sağlamayı kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Euro Bölgesi Maliye Bakanları, karşılıklı krediler aracılığıyla IMF'ye 150 milyar euro ek kaynak sağlanmasını kabul etti.
Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, dün Brüksel'de AB ekonomi ve maliye bakanlarının yaklaşık üç saat süren telekonferans görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Euro Bölgesi ülkelerinin, IMF'nin genel kaynaklar hesabına karşılıklı krediler vasıtasıyla 150 milyar euro sağlamayı kabul ettiği" belirtildi.
Euro Bölgesi üyesi olmayan Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Polonya ve İsveç'in de IMF kaynaklarını destekleyeceği kaydedilen açıklamada, "AB'nin, G-20 üyeleri ve diğer finansal olarak güçlü IMF üyelerinin, Fon'un kaynaklarını artırmaya katkıda bulunarak küresel finansal istikrarı koruma çabalarını desteklemesinden memnun olacağı" ifade edildi.
AB ve IMF'nin kurtarma paketlerinden yararlanan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ise IMF kredilerine katkısı olmayacak.
İngiltere katkı yapmayacak
İngiltere ise dünkü toplantıda IMF kaynaklarının artırılmasına katkıda bulunmayacağını açıkladı.
AB ekonomi ve maliye bakanları dün aslında IMF'ye söz verilen 200 milyar euro krediyi toplamak için yola çıkmışlardı.
AB devlet ve hükümet başkanlarının 8-9 Aralık'taki zirvesinde, 150 milyar eurosu Euro Bölgesi'nden gelmesi koşuluyla krizle mücadele için merkez bankaları eliyle IMF'ye 200 milyar euro kredi açılması kararı alınmıştı.
IMF de yaptığı açıklamada, "Fon'un küresel üyeliğinde sistemik sorumluluklarını tam olarak yerine getirme kapasitesini güçlendirmek için IMF'nin kaynaklarının önemli oranda artırılması kararından memnun olduğunu" bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir